Now Reading:
OTVORENA STAZA KROZ KROŠNJE, Kolar: Bog je jednog čarobnog dana posuo bisere i tako je nastalo Zagorje bajka na dlanu!
Full Article 5 minutes read

OTVORENA STAZA KROZ KROŠNJE, Kolar: Bog je jednog čarobnog dana posuo bisere i tako je nastalo Zagorje bajka na dlanu!

Kod spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku, 22. travnja na Dan planeta Zemlje, svoje je svečano otvorenje konačno dočekala “Staza kroz krošnje” vrijedna 1,65 milijuna kuna. Ovaj je projekt realiziran u sklopu projekta “Zagorje ABECEDA prirode” koji se vodi ciljem proširivanja sadržaja na odredištima prirodne baštine u svrhu povećanja atraktivnosti lokacija i kvalitete edukativnih programa. Uz to, cilj projekta “Zagorje ABECEDA prirode” je i osiguravanje dostupnosti uz očuvanje prirode i održivi razvoj.

Župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar istaknuo je kako je posebno povezan za područje oko Zelenjaka i kazao kako je to područje svakim danom drugačije.

Ako prolazite deset dana kroz Zelenjak, svaki ćete dan imati drugačije emocije. Nije ni slučajno što je Mihanović ovdje spjevao Lijepu našu. Moram priznati, da kada smo ovdje obilježavali godišnjicu postavljanja spomenika i kada je Josipa otpjevala “To je moja zemlja, tu sagradih dom” i nikada prije, a ni poslije nisam osjetio tu emociju kroz pjesmu i ovaj je prostor bogom dan. Bog je jednog čarobnog dana posuo bisere i tako je nastalo Zagorje bajka na dlanu. Ovdje je stvarno jedan poseban osjećaj i mi koji imamo taj privilegij, dok sve druge zemlje imaju grb, himnu i zastavu, a mi imamo i spomenik Lijepoj našoj, da prirodi damo svoj doprinos. Premda je sutra Dan županije, mi ga obilježavamo na Dan planeta Zemlje. Što se tiče zaštite okoliša mi smo uvijek prvi i to se vidi po okolišu, ali edukacije nikad dosta. Kroz ustanovu za zaštitu prirodnih vrijednosti, napravili smo ogroman iskorak – rekao je Kolar i posebno spomenuo profesora Martinića, profesora Španjola i profesora Kovačića koji su, kaže Kolar, “kao Sveta tri kralja”, spomenuo je i gospođu Hršak koja sa svojim timom brine za zaštićena područja u Zagorju.

Naša zaštićena područja moramo pokazati ljudima, moramo dati turistički prostor, ali moramo paziti na njega – poručio je na kraju Kolar.

– U aktivnostima koje provodimo vodi nas činjenica da smo u Krapinsko-zagorskoj županiji prvi među onima čija je zadaća raditi na očuvanju iznimnih bogatstava prirodnih vrijednosti naše županije. Od tuda i javljanje na programe kojima se ulaže u prirodnu baštinu, kao što je i ovaj biser Zagorja, značajni krajobraz Zelenjak, Risvička i Cesarska gora. Od tuda i projekt Zagorje- ABECEDA prirode kojeg Javna ustanova provodi s partnerima – Zagorskom razvojnom agencijom i Krapinsko-zagorskom županijom – rekla je ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Dijana Hršak.

– Kroz ovaj projekt uredit će se multimedijski Centar za prirodu Zagorje u Radoboju. Promociju i vidljivost ustanove podigli smo na višu razinu, uredili smo tri zelene učionice, izgradili ovu jedinstvenu stazu kroz krošnje. Izgradnjom staze prostor je oplemenjen potrebnim sadržajima koji su međusobno povezani i dio su jedinstveno-poučno-tematske priče, čime smo stvorili unikatnu turističku ponudu – rekla je Hršak.

Načelnik Kumrovca, Robert Šplajt istaknuo je kako je ovo veliki projekt za Zelenjak i za cijeli okolni kraj jer će upotpuniti sadržaj koji Zelenjak kao Park prirode i treba.

– Već i prije samog otvorenja, ovo se pokazalo kao pun pogodak. Kad vidimo koliko ljudi dolazi vidjeti ovu stazu i prošetati po njoj, to znači da je ovaj projekt u potpunosti uspio. Moram se zahvaliti županu i kompletnom timu koji su napravili ovaj kvalitetan posao i na taj način doprinijeli turističkoj ponudi, ne samo ovog našeg kraja, nego i cijelog našeg Zagorja. S ovakvim projektima, koji nose nešto novo i koji nose neku bolju budućnost i ponudu, možemo se stvarno učvrstiti u kontinentalnom turizmu, na toj karti kontinentalnog turizma. Samo s takvim sadržajem možemo vratiti turizam u ovaj kraj jer on to zaslužuje, a isto tako možemo i upotpuniti kompletnu ponudu našeg kraja – rekao je Šplajt.

Predsjednica Županijske skupštine, Vlasta Hubicki čestitala je Javnoj ustanovi, ali i ljudima koji vode županiju.

– Ovo je kraj koji je nama svima vrlo drag jer je jedini spomenik Lijepoj našoj, jedini spomenik našoj himni, obogaćen ovom stazom u krošnjama, ali i nečime što se zove „dođimo, upoznajmo, prošećimo našim krajem – kazala je Hubicki.

Pristup stazi među krošnjama omogućen je i osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti i to pomoću podizne platforme i do sada ju je posjetilo preko 3 tisuće ljudi.

Ova staza pruža poseban doživljaj i iskustvo prilikom prolaska kroz krošnje stabala kao i istovremeni pristup informacijama o prirodnoj baštini te bogatom biljnom i životinjskom svijetu ovog dijela Zagorja. Svi detalji izvedeni su tako da se stabla ne oštete i da je omogućen njihov nesmetan rast, a sadržaj stvara unikatnu turističku ponudu i posjetiteljima na poseban način nudi sadržaje vezane uz zaštićenu prirodnu i kulturnu baštinu područja. Arhitektonski projekt proizlazi iz želje za poštivanjem prirode i prirodnih vrijednosti, oblikovanje je diskretno i čuva prirodu u osnovnom, postojećem obliku. Svi namjeravani zahvati u prostoru su minimalni, a način uklapanja u prostor neagresivan.

Svakako preporučamo da prvom prilikom posjetite ovaj spektakularan dragulj zagorskog turizma!

mčaržavec/www.sjever.hr
23.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.