Now Reading:
Slijede prostorne izmjene Krapinsko-zagorske županije, župan Kolar: Stečeni su uvjeti za izradu novog prostornog plana
Full Article 5 minutes read

Slijede prostorne izmjene Krapinsko-zagorske županije, župan Kolar: Stečeni su uvjeti za izradu novog prostornog plana

Iza Zavoda za prostorno uređenje Krapinsko-zagorske županije i Upravnog odjela Krapinsko-zagorske županije za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša u prošloj godini stoji veliki posao, a slično će se nastaviti i ove godine. Štoviše, najvjerojatnije slijede izmjene prostornog plana županije, posao koji će trajati oko dvije godine. Naglašeno je to na konferenciji za novinare u srijedu u Krapini na kojoj su bili župan Željko Kolar, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Krapinsko-zagorske županije, Snježana Žigman te pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Stjepan Bručić.

Župan je čestitao i ravnateljici Žigman i pročelniku Bručiću na obavljenom poslu te svim djelatnicima. Ujedno je najavio i veliki posao koji slijedi, a to je novi prostorni plan županije.

-Ono što slijedi, vjerojatno na prvoj sjednici sljedećeg saveza skupštine Krapinsko-zagorske županije, je donošenje odluke o izradi novog prostornog plana KZŽ. To je nešto što ćemo morati raditi u sljedeće dvije godine jer su se sada stekli uvjeti da više ne idemo s nadopunama postojećeg prostornog plana već imamo mogućnost krenuti u izradu novog prostornog plana. To je prije svega vezano za izradu infrastrukturnih projekata koje očekujem da će se realizirati na području KZŽ u sljedećem razdoblju, vezivajući se na razvojni sporazum koji pripremamo sa Vladom Republike Hrvatske vezanu za novu financijsku omotnicu i mehanizam za oporavak i otpornost – najavio je Kolar. Osvrnuo se i na krizu izazvanu Covidom-19 koji je utjecao na smanjenje gospodarskih aktivnosti što je rezultiralo manjim brojem izdanih dozvola. No, po posljednjim pokazateljima stvari idu nabolje.

– Ono što me veseli je, da su u ovom trenutku u našim uredima tri postupka u tijeku gdje će se u sljedećih mjesec dana izdati tri građevinske dozvole za nove gospodarske hale ili tvornice, a u najavi ih sada imamo četiri, ukupno ih je u veljači sedam što znači da se gospodarska djelatnost lagano kreće i da su investitori ipak sagledali posljedice COVID-a – kazao je Kolar. Posebno se osvrnuo na situaciju oko područja zahvaćena potresom.

– Želim posebno naglasiti da smo mi, u ovom upravnom odboru, definirali i osigurali sredstva za obnovu područja koja su stradala u potresu 22. ožujka prošle godine. To su područja Gornje i Donje Stubice te Marije Bistrice gdje smo osigurali stavku od 15 milijuna kuna. Već je sada jasno da ta stavka neće biti potrošena u ovoj godini, ali vjerujem s obzirom da smo otvaranjem ureda u Stubici ubrzali proces da će se i ubrzati i zahtjevi i izrada dokumentacije, da ćemo od prilike polovicu navedenog iznosa potrošiti u ovoj godini, a u idućoj godini drugu polovicu. Ove godine smo morali osigurati i stavku u proračunu od 400 000 kuna za rad samog fonda za obnovu Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije – završio je Kolar te još jednom naglasio i zahvalio na obimnom radu Zavoda i Upravnog odjela.

Govoreći o velikom poslu koji je obavljeno, Žigman je naglasila da ga je većinom u prošloj godini odradilo sedam osoba te kasnije još jedna osoba na stručnom osposobljavanju kao i jedan pripravnik. Unatoč tome veliki posao je napravljen.

-Ističemo izradu Idejnog rješenja Oroslavsko-stubičke obilaznice a financirano je županijskim sredstvima u iznosu od 173.000,00 kuna. Trasa prometnice od čvora Bračak do spoja na čvor Laz  na trasi Brze ceste Popovec-Marija Bistrica-čvor Mokrice definirana je u duljini od 16,970 km – pojasnila je Žigman te dodala da je Zavod bio angažiran na prikupljanju podataka za novu aplikaciju državnoj portala koja je trenutno u demo fazi, a odnosi se na uspostavu brownfield područja. Surađivalo se i na izradi tematskih prikaza i priprema podataka iz važeće prostorno planske dokumentacije za potrebe izrade idejnih rješenja modernizacije pruge R106 (Zabok-Krapina-Đurmanec-Državna granica- Rogatec) i nove spojne pruge tzv „Lepoglavske spojnice“. Vrijednost planova koje je Zavod izrađivao je 423 000 kune, a primarno se financirao sredstvima KZŽ i nešto manje vlastitim prihodima.

Što se tiče Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša na obavljanju poslova u prošloj je godini bilo angažirano 23 djelatnika od čega 3 na određeno vrijeme.

-U 2020. godini izdano je ukupno 342 građevinske dozvole, od čega se samo 5 dozvola odnosi na gospodarsko-razvojne projekte gdje se predviđaju i moguća znatna završavanja, a za usporedbu; 2019. godine bilo je 14 takvih predmeta. U području nezakonito izgrađenih zgrada, do kraja 2020., s predmeta je riješeno 98,5% i prihod je bio 350 000 kuna iz čega su se pokrivali troškovi trojice zaposlenike na određeno vrijeme – pojasnio je pročelnik Bručić te dodao da je sanacija odlagališta Gorjak prebačena na Grad Krapinu. Tom je gradu subvencioniran i iznos od 100 tisuća kuna za program katastarske izmjere.

skalajdzija / mčaržavec / www.sjever.hr
10.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.