Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Politika

Državnim dužnosnicima drastično rastu plaće! Da su ostale kune, Milanović bi nas ukupno koštao 90.000 kn, a Plenković 75.000 mjesečno!

Autor: Alenka Kučić
Državnim dužnosnicima drastično rastu plaće! Da su ostale kune, Milanović bi nas ukupno koštao 90.000 kn, a Plenković 75.000 mjesečno!

Vlada je odlučila za sve državne dužnosnike podići osnovicu plaće, a ta će odluka vjerojatno biti usvojena danas na sjednici Vlade.

Osnovicu plaće podići će za 83,48 posto, a to je čak i nešto više nego je prvotno službeno najavljeno, pišu 24 sata. Povišica u neto plaćama je u prosjeku 70-ak posto, ali točna zavisi od staža, broja djece i koeficijenta složenosti posla, pa će neki dobiti i više od tih 70 posto, a neki nešto manje.

Ovim povećanjem se osnovica izjednačava s onim u državnim službama nakon što za dužnosnike nije rasla 10 godina. Ministri, premijer, predsjednik, državni tajnici, saborski zastupnici, ravnatelji nekih državnih tijela, pravobranitelji, svi oni mogu očekivati značajne povišice.

Najesen bi članove Vlade trebalo čekati i novo povećanje plaća jer će se mijenjati i koeficijenti, dok bi sad povećana plaća mogla biti smanjena predsjedniku Zoranu Milanoviću, a saborskim zastupnicima bi ostala ista.

Predsjednik Republike Zoran Milanović će tako u kolovozu dobiti plaću od 6.073 eura neto, što je povišica od 2.474 eura.

Premijer Andrej Plenković će dobivati neto plaću od 5.535 eura, što je povišica od 2.272 eura.

Predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću će stići plaća od 5.314 eura neto, što je povišica od 2.201 euro.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac će imati plaću od 4.776 eura, što je povišica od 2.007 eura.

Ministar pravosuđa i uprave Damir Habijan će biti plaćen 4.167 eura, što je povišica od 1.810 eura, donose 24 sata.

Treba naglasiti da neto plaća zavisi i od olakšica za djecu. Primjerice, najveće olakšice ima Plenković s troje malodobne djece, Jandroković i Milanović imaju pravo na olakšicu za po najmlađe jedno dijete, Primorac ima olakšicu za dvoje djece, dok Habijan nema djece.

sjever.hr/24sata.hr
25.07.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?