Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Varaždinska regija

DVD Višnjica dobit će dugoočekivani obnovljeni vatrogasni dom. Križanec: Dom će biti multifunkcionalan, a osim DVD-a koristit će ga i druge višnjičke udruge

Autor: Ivana Belošević
DVD Višnjica dobit će dugoočekivani obnovljeni vatrogasni dom. Križanec: Dom će biti multifunkcionalan, a osim DVD-a koristit će ga i druge višnjičke udruge

U Vatrogasnom domu Višnjica nedavno je održana početna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Dobrovoljnog vatrogasnog društva Višnjica, financiranog iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 533.569 eura, pri čemu Europska unija projekt sufinancira s 222.679 eura bespovratnih sredstava, dok je Grad Lepoglava osigurao preostalih 310.890 eura. Započeli su radovi na ovom dugoočekivanom projektu obnove zgrade DVD-a Višnjica. Tim povodom razgovarali smo s predsjednikom DVD-a Stjepanom Križancem.

DVD Višnjica prema podacima iz aplikacije Vatronet broji 127 članova. Od toga 24 su operativna vatrogasca i 13 je članova vatrogasne mladeži.

Koliko ste imali intervencija prošle i ove godine i o kakvima je riječ?

Imali smo ukupno 21. intervenciju i 10 ostalih operativnih aktivnosti. Od toga je bio jedan požar na kući, jedna prometna nesreća, jedan požar u cestovnom prometu, 11 uklanjanja zapreka u cestovnom prometu, četiri gradnje zečjih nasipa i slično. Sudjelovali smo na vatrogasnim natjecanjima, na četiri terenske vježbe, organizirali smo Dječje vatrogasne igre i Dan otvorenih vrata DVD-a Višnjica, a tu su i mnoge druge aktivnosti koje spadaju u rad DVD-a.

Na početku smo spomenuli da je održana početna konferencija projekta o energetskoj obnovi doma DVD-a Višnjica, koliko vam je važan taj projekt i kad će biti završen?

Projekt energetske obnove doma DVD-a Višnjica od iznimne je važnosti za DVD i za cijelu Višnjicu kao mjesto. Konačno ćemo dobiti dom koji će biti multifunkcionalan i kojim će se uz DVD Višnjica koristiti i druge višnjičke udruge. Projekt energetske obnove doma bi trebao biti završen u veljači 2025. godine.

Koji su vam planovi u ovoj godini?

Napravit ćemo prijem novih članova, provodit ćemo preventivne aktivnosti kako bi smanjili ugrozu i mogućnost nastajanja požara. S tim ciljem napravit ćemo i preventivne preglede domaćinstava te tvrtki na području Višnjice, kontrolirati spaljivanje korova na poljoprivrednim površinama, provjeriti ispravnosti hidrantske mreže te utvrditi stanje prohodnosti putova prema najzabačenijim domaćinstvima i šumskim površinama. Prekontrolirat ćemo i stanje opreme i po potrebi popraviti opremu u kvaru. Nabavit ćemo potrebnu opremu prema Pravilniku o minimumu tehničke opreme i sredstava vatrogasnih postrojbi i procijeni ugroženosti od požara grada Lepoglave, te nabaviti novi sustav za uzbunjivanje.

Redovito ćemo održavati vatrogasne vježbe i u skladu s financijskim mogućnostima sudjelovati na vatrogasnim natjecanjima i vježbama, a osim toga organizirat ćemo i osmu intervencijsku vježbu - memorijalni Kup „Darko Komes“.

Aktivno ćemo sudjelovati u radu Vatrogasne zajednice grada Lepoglave i biti njen važan čimbenik te održavati dobre odnose sa svim vatrogasnim društvima Vatrogasne zajednice grada Lepoglave, svim susjednim vatrogasnim društvima i svim ostalim vatrogasnim društvima. Tu su i sve ostale redovne aktivnosti kojih je jako puno i da sve ne nabrajam. Pokrenut ćemo i nabavku kombi vozila za prijevoz ljudi.

Jedan od važnijih segmenata su i ciljevi koje DVD ima od unapređenja sustava zaštite od požara i vatrogastva na području djelovanja do promicanja značaja dobrovoljnog vatrogastva. Važno nam je osposobljavanje, usavršavanje, održavanje i podizanje operativne spremnosti članova Društva, kako bi bili što spremniji za intervencije i vježbe na kojima sudjelujemo.

Bitan nam je i rad s mladeži te djelovanje u lokalnoj zajednici i suradnja s tijelima jedinica lokalne samouprave. Želimo razvijati pozitivne ljudske vrijednosti poput solidarnosti, požrtvovnosti, nesebičnosti i prijateljstva.

Imate i dobru suradnju s Gradom Lepoglava...

Suradnja s Gradom Lepoglava je jako dobra na svim poljima. Pritom moram naglasiti da bez Grada Lepoglave, gradonačelnika Marijana Škvarića i Gradskog vijeća, projekt energetske obnove doma DVD – a Višnjica ne bismo mogli provesti.

i.belošević/sjever.hr 20.07.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?