Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Međimurje

U Međimurju porastao broj nezaposlenih, još uvijek prednjače žene

Autor: Alenka Kučić
U Međimurju porastao broj nezaposlenih, još uvijek prednjače žene

U Međimurskoj je županiji krajem lipnja bilo evidentirano 1.988 nezaposlenih osoba, što je pad nezaposlenosti u odnosu na lipanj 2023. godine za 5,9%, dok je u usporedbi sa svibnjem zabilježen porast nezaposlenosti za 6,0%.

Na porast nezaposlenosti u lipnju u odnosu na prethodni mjesec utjecao je povećani priljev novoprijavljenih direktno iz radnog odnosa iz djelatnosti obrazovanja (113 osoba) i direktno iz redovnog obrazovanja (54 osobe), što je karakteristično za kretanje nezaposlenosti svake godine.

Takav priljev postepeno se smanjuje do kraja rujna, kada se novoprijavljeni direktno iz radnog odnosa iz djelatnosti obrazovanja početkom nove školske godine ponovno zaposle u obrazovnom sektoru, a srednjoškolci zaposle ili upišu na fakultet. Stoga razlog porasta nezaposlenosti u lipnju nije posljedica nekih dodatnih otežanih poslovnih okolnosti.

Promatrano prema spolu, u ukupnom broju nezaposlenih osoba žene čine 53,8% (1.069) ukupne nezaposlenosti, a muškarci 46,2% nezaposlenih osoba (919), čime je udio žena veći odnosno udio muškaraca manji za 2,4 postotnih bodova u odnosu na svibanj. U lipnju 2023. godine udio nezaposlenih prema spolu bio je 56,2% žena naspram 43,8% muškaraca.

sjever.hr
13.07.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?