Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Zagorje

Učenici SŠ Konjščina na praksi u Mađarskoj, Sloveniji, Francuskoj i Malti: “Ne možete zamisliti koliko im znači što su se upoznali s nečim što im u Hrvatskoj nije dostupno“

Autor: Ivana Belošević
Učenici SŠ Konjščina na praksi u Mađarskoj, Sloveniji, Francuskoj i Malti: “Ne možete zamisliti koliko im znači što su se upoznali s nečim što im u Hrvatskoj nije dostupno“

Srednja škola Konjščina je ove godine provela četiri Erasmus + mobilnosti, i to u Mađarsku, Sloveniju, Francusku i Maltu. Sudjelovali su učenici svih zanimanja i ostvarili zanimljivu suradnju.

Inače SŠ Konjščina je Erasmus akreditirana škola za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Kroz proteklu školsku godinu 2023./2024. provedeno je prvo razdoblje tog projekta akreditacije i to od 1. lipnja 2023. do 31. kolovoza 2024. godine.

Više je o samoj mobilnosti, obuci i radu učenika te kompetencijama koje su stekli rekla ravnateljica SŠ Konjščina Milojka Rataić.

 - Cilj je bio da što više učenika Srednje škole Konjščina, svih zanimanja upozna rad i poslodavce izvan Hrvatske, odnosno da steknu određene kompetencije u svom zanimanju kod nekog poslodavca izvan Hrvatske. Ujedno da se upoznaju s radom u nekoj drugoj zemlji Europske unije, ne zato da bi odlučili da idu raditi izvan Hrvatske, nego da odluče da im je možda bolje ostati doma. Svi kažu šaljete djecu van i onda budu vam kad završe školu otišli, to ne mora tako biti, može baš na njih utjecati da odluka bude drugačija – istaknula je Rataić.

Učenike su vodili na praktičnu nastavu, odnosno na mobilnost i tamo su s nastavnicima bili po dva tjedna. Krenuli su prvo s Mađarskom

Učenici, zanimanja vodoinstalater i strojobravar su krajem studenog i početkom prosinca išli u jednu privatnu firmu, a tema njihovog rada je bila zavarivanje i zaista su ta dva tjedna imali jako dobru obuku iz tog područja. Vratili su se iz Mađarske s puno znanja i kompetencija. Zatim su u siječnju ove godine, automehaničari i autoelektričari išli u Školski centar Ptuj u Sloveniju, koja im je bila domaćin, te su u privatnim gospodarskim subjektima 'brusili' svoje kompetencije iz područja autoelektrike i automehanike. Bili su jako dobri, tako da su neki i dobili ponude da dođu tamo raditi – pojasnila je ravnateljica škole.

Sljedeća praktična nastava odvijala se u Francuskoj, u blizini grada Nantesa, gdje su učenici zanimanja vozač motornih vozila obavljali praksu u jednoj velikoj privatnoj firmi.

- Ono što su tamo vidjeli, naučili, doživjeli i radili, stvarno se ne može opisati, bilo im je odlično jer su prošli sve segmente zanimanja vozača motornih vozila. Dok su u lipnju učenici zanimanja elektroinstalater, komercijalist, tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom bili na Malti. Imali smo agenciju koja je bila naš partner, koja nam je tamo osigurala rad kod privatnih gospodarstvenika, subjekata i isto tako je jako dobro prošlo. Učenici komercijalisti su najčešće radili u turističkim agencijama, u agencijama za nekretnine i to je dosta popularno na Malti, gdje su naglasak ustvari imali na digitalni marketing, na oglašavanje putem interneta i mislim da je to super odrađeno – naglasila je Rataić i osvrnula se na elektroinstalatere koji su postavljali električne instalacije na brodu, što im je bila jedna jedinstvena prilika koju im mi na našem području ne možemo pružiti i to im je stvarno bilo jedno super iskustvo.

- Tehničari su izrađivali web stranice radili su na rashladnim i klimatizacijskim uređajima, bili su također kod jednog privatnika koji se bavi audiovizualnom opremom,  isto tako u turizmu, pa je i to bio jedan dio iskustva koji mi učenicima ne pružamo i to je jedna dodatna vrijednost – napomenula je ravnateljica SŠ Konjščina.

Dojmovi učenika su jako dobri, a dobiju i dodatnu dozu samopouzdanja i osamostaljenja.

- Ne možete zamisliti koliko jedan takav projekt odnosno jedna takva mobilnost od dva tjedna njih osnažuje i koliko njima znači što su se upoznali s nečim što im u Hrvatskoj nije dostupno. Učenici tako rade na samostalnosti, jer tamo nema roditelja, s njima su nastavnici i bruse svoju samostalnost do krajnjih granica, po meni se kroz to kod učenika dogodi veliki porast samopouzdanja i to je nemjerljivo s klasičnom nastavom – završila je Milojka Rataić.

Po dolasku s Malte učenici su popunili i evaluacijsku anketu za Erasmus. Dojmovi su im odlični, a osim usavršavanja i novih znanja u svojim budućim zanimanjima, poboljšali govorenje engleskog jezika, te posjetili mnoge znamenitosti i uživali.

i.belošević/sjever.hr 13.07.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?