Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Varaždinska regija

U Varaždinu je i službeno otvorena najveća zrakoplovna priredba u Hrvatskoj – aeromiting CIAV 2024.

Autor: Alenka Kučić
U Varaždinu je i službeno otvorena najveća zrakoplovna priredba u Hrvatskoj – aeromiting CIAV 2024.

Nakon jučerašnje spektakularne petnaestominutne vježbe koju su na nebu iznad Varaždina izvela dva borbena zrakoplova Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te senzacionalnim programom akrobatske grupe Krila Oluje, u subotu je službeno otvoren CIAV 20204. (Croatian International Airshow Varaždin), najveća zrakoplovna priredba u ovom dijelu Europe, koja se ovog vikenda održava na varaždinskom aerodromu.

U petak je na aerodrom sletjelo šest Pilatusa C-9, koji su sudjelovali u uzbudljivom akrobatskom programu, ali i školsko - borbeni zrakoplov Galeb G-2, zatim MIG - 15, popularni „Fagot“ koji je doletio iz Poljske te helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva - Black Hawk i Kiowa Warrior.

Na aerodromu je i Antonov An-2 iz kojeg su iskočili padobranci koji su na svečano otvorenje donijeli zastave suorganizatora ovogodišnjeg mitinga - Grada Varaždina i Varaždinske županije, a tu su i dva zrakoplova Alpha Jet iz Red Bull flote iz Salzburga, ali i bombarder iz Drugog svjetskog rata - B-25 Mitchell.

Zahvaljujući višegodišnjoj odličnoj suradnji Aerokluba Varaždin i Ministarstva obrane te Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, na ovogodišnjem CIAV-u će biti ponuđeni i brojni atraktivni sadržaji na varaždinskom aerodoromu.

Pripadnici Kopnene vojske na aeromitingu će organizirati veliku izložbu s prezentacijom tehničko - taktičkog zbora, na kojoj će primjerice, biti izloženo i višenamjensko borbeno vozilo Patria, a posjetitelji će moći vidjeti i Mistrale, infracrveno navođene projektile zemlja - zrak. Pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko izvest će atraktivni desant.

Župan Anđelko Stričak s radošću je ustvrdio da nakon šest godina Varaždin ponovo ima priliku ugostiti ovaj aeroshow.

-Varaždin, Varaždinska županija ili sjever Hrvatske su uvijek bili rasadnici vrsnih pilota, još tamo od ranih početaka, u Prvom i Drugom svjetskom ratu, Domovinskom ratu pa i dana danas, a to nam služi na čast i ponos. To je stoga što su naši sugrađani uvijek pratili svjetske trendove, odnosno, htjeli smo ići ukorak s modernim i razvijenim svijetom. Danas će zračni prostor iznad Varaždinske županije parati zrakoplovi, veliki i mali, od civilnih do borbenih, od oldtimera do najmodernijih i vjerujem da ćemo svi u tome uživati – rekao je Stričak.

Dodavši da Grad Varaždin i Varaždinska županija trebaju zajedno poraditi na tome da aerodromu daju dodatnu važnost i živost, župan je zahvalio svima koji su se uključili u organizaciju, posebno Vladi RH bez čije podrške bit bilo teško organizirati ovakvu priredbu.

Gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio je da je na aerodromu obnovljena uzletno-sletna staza od 1730 metara, ali i sve drugo, osim tornja.

-Da bismo promovirali ovaj aerodrom napravljen je danas ovaj aeromiting. Zahvaljujemo Hrvatskoj vojsci, Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu koji su nam maksimalno izašli u susret i pomogli oko organizacije ovoga dvodnevnoga najveća aeromitinga u ovome dijelu Europe možemo slobodno reći. Zahvaljujem i našem Aeroklubu Varaždin koji si je zaista dao truda i koji je ovo uspio organizirati. nadam se da ćete uživati i da ćete ugodno provesti ova dva dana na našem varaždinskom aerodromu – kazao je Bosilj.

Aerodrom ima ogroman potencijal, dodao je.

-Grad Varaždin traži ulagače, partnere, buduće koncesionare koji bi mogli dići ovaj aerodrom na višu razinu. Nadam se da ćemo ih uskoro i dobiti – zaključio je Bosilj.

Ova atraktivna zrakoplovna priredba održava se pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a uime Vlade i premijera Andreja Plenkovića na otvorenju je bio državni tajnik u Ministarstvu obrane, brigadni general Zdravko Jakop.

-Nama je i čast i zadovoljstvo što na neki način ste nam dali priliku da promoviramo i vojni poziv jer je to nekako aktualno pitanje ovih dana nadam se da će to biti tako i ubuduće te da će vam se dopasti program kojega su pripremili naši zrakoplovci, naši piloti. Ova Vlada riješila je pitanje koje se rješavalo desetljećima, a to je sigurnost i obrana našeg zračnog prostora. Imat ćete priliku neposredno vidjeti naše Rafale na našem hrvatskom nebu, ali i naša Krila Oluje s njihovim programom. Mi smo pripremili određeni program što se tiče TT zbora, stoga vas pozivamo da u okviru programa letenja obiđete i prostore koji su Oružane snage i naši pripadnici pripremili za vas, da bi promovirali ono što rade, a svima nama za sigurnost, za sigurnost nas i naše djece – rekao je Jakop.

Kratko je komentirao i ponovno uvođenje obveznog vojnog roka u Hrvatskoj.

-Sigurnosna situacija se promijenila, tako da se i mi moramo promijeniti i prilagoditi i na takav način smo pristupili rješavanju tog pitanja. To će biti vrlo brzo na stolu – istaknuo je Jakop.

Kažimo i kako su na varaždinski aerodrom stigli i načelnik stožera ORSH Tihomir Kundid te zapovjednik HRZ-a Mihael Križanec,

Letački program započeo je preletom Rafalea, a sve do 19 sati na nebu iznad Varaždina odvijat će se dinamičan letački program.

a.kučić/sjever.hr
13.07.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?