Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Zagorje

Curiš Krok: Jesu li Zagorke i Zagorci dobili bolju i dostupniju zdravstvenu skrb nakon što je OB Zabok preuzela država?

Autor: Ema Rukav
Curiš Krok: Jesu li Zagorke i Zagorci dobili bolju i dostupniju zdravstvenu skrb nakon što je OB Zabok preuzela država?

Država je u siječnju preuzela upravljačka, odnosno osnivačka prava nad županijskim bolnicama, a o toj je temi u Hrvatskome saboru govorila i SDP-ova zastupnica Anita Curiš Krok, osvrnuvši se i na jučerašnje imenovanje članova upravnih vijeća županijskih bolnica od strane Vlade Republike Hrvatske.

- Ova je bitna tema, politička odluka vladajućih, u širem građanskom prostoru prošla ispod radara, neprimjetno, a radi se o temi koja nam mora biti bitna, posebice nama koji dolazimo iz ruralnih dijelova Hrvatske i županija koje su svoju ulogu djelovanja i nadležnosti shvatile ozbiljno. Do sada su svoju ulogu obavljale vrlo savjesno i odgovorno, na dobrobit svojih stanovnika, a te iste županije sada su izuzete, čime je i Ustavu RH i važećem zakonu RH, Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi, poručeno da ih se ne poštuje – istaknula je Curiš Krok.

Dodala je da Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi jasno definira da županije u samoupravnom djelovanju obavljaju poslove od područnog (regionalnog) značaja, a osobito poslove koji se odnose na zdravstvo.

- Moje je pitanje jesu li prebacivanjem osnivačkih prava sa Županije na državu Zagorke i Zagorci dobili bolju skrb, je li se smanjila lista čekanja i je li to motiviralo liječnike da se zaposle u Općoj bolnici Zabok te koliko je država uložila u razvoj i modernizaciju bolnice u 2024. godini. Isto pitanje ide i za druge bolnice, za naše Međimurce, Varaždince i Zagrepčane i sve one regije čije su bolnice preuzete – naglasila je.

Kao primjer istaknula je da je Krapinsko-zagorska županija izgubila sve ingerencije nad OB Zabok i bolnicom hrvatskih veterana, u čiju je izgradnju i opremanje uložila nekoliko stotina milijuna kuna. Županija se, dodala je, kreditno zadužila za novu bolnicu i taj kredit isplatila 2021. godine. 

- Sada, kada je država preuzela osnivačka prava, za sve one koji su digli kredite za bolnice, automatski je država preuzela i tu obvezu na sebe. I ispada da nismo svi u istoj poziciji. Prebacivanjem osnivačkih prava se onemogućava da županije upravljaju svojim bolnicama i to je svakako veliki korak unatrag, što se tiče decentralizacije koju toliko zagovaramo. Jer centralizacija bilo kojeg sustava se dosad pokazala lošom, a svaka decentralizacija se pokazala dobrom, bržom, učinkovitijom i dostupnijom ljudima. Poanta bi trebala biti da područjem upravlja onaj koji je najbliži građanima – poručila je zastupnica Curiš Krok.

Kritički se osvrnula i na tvrdnju da država zagovara ravnomjeran razvoj Republike Hrvatske te ustvrdila da to Zagorkama i Zagorcima često ništa ne znači jer osjećaju da centralna država prvo namiri sve druge dijelove Hrvatske, a tek se onda obraća sjeveru zemlje, posebno Zagorju.

- S obzirom na nemogućnost kontrole naše zagorske bolnice, nećemo moći žurno reagirati kad to bude potrebno. Jedan od primjera županije bio je vidljiv u tijeku pandemije covida kada je županija hitno kupovala opremu i ulagala u potrebnu infrastrukturu i ljude. Ulagalo se u svoje, ulagalo se u naše, u naše ljude, zdravstvene djelatnike i naše pacijente. To i jest zadaća županija – smatra zastupnica.

Podsjetila je da su Krapinsko-zagorska i Međimurska županije te Grad Zagreb pokrenuli ocjenu ustavnosti odluke o prenošenju upravljačkih prava te dodala da odluke Ustavnog suda još nema.

- Poznavajući ozbiljnost odnosa navedenih županija prema svojim stanovnicima sigurna sam da one neće zaustaviti niti jedan jedini projekt kojeg financiraju iz vlastitih sredstava jer to ne rade zbog Markovog trga, već kao što primjerice rade u Zagorju, zbog svojih pacijenata i pacijenata iz okolnih županija koji se dolaze liječiti u naše bolnice, kao i svih naših zdravstvenih djelatnica i djelatnika. Država je i do sada imala u rukama glavne poluge zdravstvenog sustava preko HZZO-a kroz koji daju nerealne limite s kojima se ne mogu pokriti ni plaće i režijski troškovi te troškovi prema dobavljačima, a kamoli da bi se ulagalo u objekte te ih se održavalo. Pitam se kako će biti tek sada u našim bolnicama, iako rezultate već vidimo – rekla je Curiš Krok.

Naglasila je i da je u bolnici u Zaboku u prva tri mjeseca prošle godine minus bio 500 tisuća eura te da u prvih šest mjeseci ove godine minus iznosi tri milijuna eura, dakle mjesečno 500 tisuća eura.

- Ono što je potrebno stalno naglašavati i ponavljati je to da svaka sredina, svaka regija ima svoje specifičnosti i poznaje specifičnosti svojih stanovnika i o njima brine. Pojedine regionalne specifičnosti upravo su i na neki način bogatstvo Hrvatske. Konkretno, u Zagorju smo jasno znali što želimo u županiji i što nam nedostaje. Napravljen je program onkološkog centra, raspisan međunarodni natječaj na koji se javio UPMC, najveća sveučilišna bolnica u Americi. Da je bolnicom upravljala država nikada ta investicija ne bi došla u Zabok. Ista situacija je i u Međimurju kojima je na čekanju projekt palijativne skrbi za koji su prepoznali da je bitan za njihov kraj. Upravo zato svaka sredina, svaka županija zna što je to potrebno na njezinom teritoriju, u koje smjeru treba ići ulaganje, u koji dio i kako organizirati zdravstvenu mrežu – kazala je zastupnica.

Naglasila je da ljudi na pojedinim područjima sami moraju odlučivati o tome što im treba, a ne da se o tome odlučuje u Zagrebu.

- Strah me je da Zagorje, Zagorci i Zagorke, opet ne budu zadnja rupa na svirali nakon što se namire svi drugi jer već u prvih sedam mjeseci možemo vidjeti rezultat ovog prebacivanja osnivačkih prava na državu - nema bolje i dostupnije zdravstvene skrbi i zaštite, nema razvojnih projekta, čak ni planova, ili su isti na na stand byu, nisu se smanjile liste čekanja niti poboljšao stručni kadar. Promjenom osnivača Zagorke i Zagorci nisu dobili bolju zdravstvenu zaštitu i skrb i ta promjena  neće donijeti ništa dobrog. Potrebno je iz temelja mijenjati zdravstveni sustav, o čemu se priča već godinama, ali za to treba hrabrost i iskrena volja, koju očito u Zagrebu nećemo naći.. Kad imaš nešto kod kuće onda o tome odlučuješ kod kuće – ustvrdila je Curiš Krok.

Naglasila je, također, da se prema odlukama Vlade Republike Hrvatske u četvrtak jasno vidjelo da će Opća bolnica Zabok poslužiti za političko kadroviranje lokalnih istomišljenika.

- To potvrđuje jučerašnje imenovanje Upravnog vijeća od strane Vlade. Očito je da ćemo u Zagrebu naći i dobiti samo jedno, a to je nastavak okupacije institucija. Završit ću s rečenicom kolege Bakse:  „Najlakše je oduzimati tuđe žuljeve” - zaključila je Curiš Krok.

sjever.hr 13.07.2024

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?