Now Reading:
Rekordan broj izlegnutih ptića bijele rode u Varaždinskoj županiji, najviše ih je u Sigecu Ludbreškom, Slanju i Kelemenu!
Full Article 2 minutes read

Rekordan broj izlegnutih ptića bijele rode u Varaždinskoj županiji, najviše ih je u Sigecu Ludbreškom, Slanju i Kelemenu!

Završene su ovogodišnje aktivnosti monitoringa bijele rode u Varaždinskoj županiji, koje su obuhvatile obilazak postojećih, već zabilježenih, gnijezda bijele rode, evidentiranje novih gnijezda te procjenu broja mladih ptića.

– Kao i pojedini drugi dijelovi Hrvatske, ove godine imamo natprosječno dobre rezultate gniježđenja, s ukupno čak 62 izlegnuta ptića u gnijezdima Varaždinske županije! – objavila je „Priroda” Varaždinske županije.

U odnosu na prošlogodišnjih 20 izlegnutih ptića, to je izuzetan rezultat. Najveći broj aktivnih gnijezda bijele rode, njih čak sedam, i ove je godine zabilježen na području Općine Martijanec, a rekorderi po broju ptića su gnijezda u naseljima Sigetec Ludbreški, Slanje i Kelemen s četiri mlade rode u svakome gnijezdu.

– Međutim, ono što nas je ove godine posebno iznenadilo i oduševilo je gnijezdo u naselju Vinično u Općini Visoko, u kojem smo pronašli čak pet mladih roda, što je uistinu rijetko! – objavila je „Priroda”.

Bijela roda strogo je zaštićena vrsta te se njezina populacija redovito prati već dugi niz godina, u što je uključena i Javna ustanova „Priroda” Varaždinske županije, a tijekom ove godine ujedno se provodi i 8. paneuropsko prebrojavanje bijele rode kako bi se u cijeloj Europi utvrdilo stanje gnijezdeće populacije.

foto: ilustracija/unsplash
sjever.hr/ludbreske-novine.com.hr
09.07.2024.

Input your search keywords and press Enter.