Now Reading:
SEZONA JE U PUNOM JEKU Krećete na more? Uz oprez i strpljenje, dobro će vam doći i ovi savjeti
Full Article 4 minutes read

SEZONA JE U PUNOM JEKU Krećete na more? Uz oprez i strpljenje, dobro će vam doći i ovi savjeti

I ovog ljeta mnogi će, iako nažalost ne svi, tijekom godišnjeg odmora krenuti put mora. Znamo već iz ranijih godina da se vozačice i vozači moraju, kako to volimo reći, naoružati strpljenjem, odnosno „deti žifce na hozentregere” i biti iznimno oprezni jer na našim su cestama i autocestama svakoga ljeta velike gužve.

Nažalost, događaju se i prometne nesreće, nekad zbog neopreza, nekad i zbog neispravnosti vozila, stoga donosimo nekoliko savjeta koji će vam itekako dobro doći, želite li spremni krenuti na putovanje i sigurno i sretno stići do cilja.

Prije polaska na godišnji odmor provjerite ispravnost vozila (provjerite ispravnost signalizacije, razinu ulja u motoru, stanje guma i tlak u njima, količinu tekućine u rashladnom sustavu, količinu tekućine za pranje stakala, stanje metlica brisača, posjedovanje odgovarajuće opreme i dr.).

Informirajte se o vremenskim prilikama i stanju na cestama, a na putovanje krenite odmorni, odnosno izbjegavajte polazak na putovanje nakon završetka radnog vremena i ukoliko je to moguće, izbjegavajte polazak na putovanje u vrijeme najvećih prometnih gužvi – u petak poslijepodne, u subotu ujutro te u nedjelju poslijepodne.

Nemojte zaboraviti ni da uoči i tijekom vožnje nikako ne smijete konzumirati alkoholna pića, a vodu ili neko drugo bezalkoholno piće uvijek imajte pri ruci.

Znate li sve o vožnji autocestom?

Da svugdje morate voziti propisanom brzinom, prilagođenom uvjetima i stanju na cestama, to vjerojatno znate, a mi ćemo dodati još nekoliko savjeta vezanih uz vožnju autocestama.

Iako su autoceste vrlo pogodne za bržu vožnju, poštujte ograničenja zadana promjenjivom prometnom signalizacijom, krećite se krajnjom desnom prometnom trakom, a lijevu koristite samo za pretjecanje.

Na autocesti ne zaustavljajte niti parkirajte motorno vozilo, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene, a prilikom vožnje ne prelazite vozilom iz trake u traku (slalom vožnja), ne pretječite prometnom trakom za zaustavljanje vozila u nuždi, držite potreban razmak, ne požurujte vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih i zvučnih znakova ili na drugi način, niti izvodite bilo koju drugu radnju kojom ugrožavate ili dovodite u opasnost sebe ili druge sudionike u prometu.

Prilikom vožnje u koloni držite dovoljan razmak između vozila, a bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja. U slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, pravovremeno se zaustavite, osvježite i odmorite, a jedno od zlatnih pravila koje vrijedi na bilo kojoj cesti, u bilo koje vrijeme je – ne koristite mobitel! Ukoliko pak vam je to neophodno potrebno, koristite ga isključivo uz pomoć uređaja koji omogućuju njegovo korištenje bez upotrebe ruku.

Motociklisti i mopedisti, pozor!

Mnogima je najljepše putovati na dva kotača, a pritom ne mislimo na bicikliste, iako se mnogi, posebice posljednjih godina, odlučuju upravo za takvu avanturu. Naši su savjeti namijenjeni motoristima koje želimo podsjetiti na najvažnija pravila.

Prije vožnje provjerite tlak u gumama, očistite vizir, stavite zaštitnu kacigu i pravilno je zategnite, a uz zaštitnu kacigu, koristite i drugu zaštitnu opremu (jaknu, hlače, štitnike, čizme i rukavice). Zbog ionako manje, a samim time i teže uočljive siluete na cesti, preporuka je da nosite svjetliju odjeću i kacigu, „življih“ boja, odnosno s reflektirajućim detaljima.

Naravno da i za motoriste vrijedi pravilo poštivanja ograničenja dopuštene brzine, odnosno zabrana vožnje pod utjecajem alkohola ili droga.

Prilikom vožnje u skupini, vozite u slijedu jedan iza drugoga i vozite sredinom prometnog traka, a ne uz središnji dio kolnika (iznimka je samo situacija kretanja kolnikom koji ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, gdje se moped tada treba kretati što bliže desnom rubu kolnika.

Nadamo se da će vam ovi savjeti, pripremljeni u suradnji s policijom, pomoći da sigurnije stignete do svog odredišta te da ćete uživati u godišnjem odmoru.

a.kučić/sjever.hr
06.07.2024.

Input your search keywords and press Enter.