Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Zagorje

Dodijeljene bespovratne potpore u turizmu KZŽ za 18 korisnika: "Najjača smo kontinentalna turistička destinacija"

Autor: Ivana Belošević
Dodijeljene bespovratne potpore u turizmu KZŽ za 18 korisnika: "Najjača smo kontinentalna turistička destinacija"

U kući za odmor Zagorka u Proseniku Gubaševskom dodijeljeni su ugovori korisnicima koji su ostvarili pravo na županijsku potporu na temelju Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu.

Na natječaj je bilo prijavljeno 28 korisnika, a administrativnu provjeru i provjeru prihvatljivosti prošlo je njih 18 i za to su osigurana sredstva u iznosu od 58.200 eura.

Sam natječaj je bio namijenjen za unapređenje kvalitete postojeće smještajne turističke ponude te za uvođenje dodatnih inovativnih turističkih sadržaja, a cilj povećanje broja dolazaka i noćenja turista, unapređenje turističke kvalitete usluga i sadržaja, razvoj turističke ponude s većom dodanom vrijednošću koja će omogućiti veću prosječnu potrošnju turista, izgradnji obnovi i podizanju kvalitete smještajnih kapaciteta i dodatnih turističkih sadržaja, a to sve doprinosi prepoznatljivosti imidža turista u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Prihvatljivi korisnici su bili poduzetnici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i fizičke koji su registrirani za obavljanje turističke djelatnosti na području KZŽ. Prihvatljivi troškovi bili su da bi povećali svoje kapacitete i svoje sadržaje, to je obnova rekonstrukcija i opremanje postojećih smještajnih kapaciteta te njihovih pratećih sadržaja s ciljem podizanja kvalitete i standarda. Nadalje, dodatni sadržaji uz bazene, sportsko-rekreacijske i zabavni sadržaji, prostori za tematska i zabavna događanja, sadržaji za djecu, opremanje wellness i spa zone.

Isto tako, bilo je prihvatljivo ulaganje u cikloturističku ponudu i druge rekreativne sadržaje, ulaganje u nove sadržaje kao što su vidikovci, jezerca i slično što doprinosi izgledu prostora koji nude, a tako je prihvatljiv trošak bio i  hortikulturalno uređenje okoliša.

Što se tiče maksimalne potpore, bilo je to 50 posto prihvatljivih troškova bez PDV-a, a najviše do pet tisuća eura, a što se tiče hortikulturalnog uređenja, maksimalan iznos potpore je 30 posto od investicije koju su planirali.

Županija će 50 posto isplatiti po potpisivanju današnjeg ugovora, a 50 posto po dostavi izvješća.

Župan Željko Kolar rekao je kako je naš turistički proizvod trebalo proširiti i trebalo je iskoristiti naše prirodne ljepote i ponuditi ovu vrstu sadržaja našim gostima.

- Pitanje doživljaja i priča je ono što najviše privlači goste. Mi imamo priču, ali ju ne ispričamo uvijek na najbolji način. Priča i doživljaj koji prvi puta nudimo, prvi puta privlači goste. Mi smo napravili ogroman iskorak, odnosno vi ste napravili ogroman iskorak u pružanju ovog dijela turističke ponude. Ne tako davno mi smo imali svega tri, četiri bazena na području Krapinsko-zagorske županije. Danas u 150 kuća za odmor, imamo 44 bazena. Nema praktički više ni jedne kuće koja nema ili wellness ili spa ili saunu, dodatne sadržaje vanjske i to je ono što nam treba. Ovakva arhitektura, naša tradicijska zagorska je još nešto dodatno što stvara atmosferu – naglasio je Kolar.

Župan je dodao kako mu je najviše žao, što desetak ljudi koji su se javili na natječaj nisu zadovoljili uvjete.

– Ostalo nam je novaca u proračunu koji smo predvidjeli da uložimo u ovaj sektor. Ove godine smo predvidjeli 80 tisuća eura, a podijelili smo 59 tisuća eura – napomenuo je župan.

Voditeljica Ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar kazala je kako od 18 korisnika koji su potpisali ugovore, 14 ih je u projektu True Zagorje Home.

- U prve dvije godine imali smo 22 objekta, ove godine imamo još 11 novih. Trenutno imamo 94 tisuće dolazaka i 190 tisuća noćenja, što je između 7 i 8 posto više nego prošle godine. Neću reći da smo jedna od najjačih, nego smo najjača kontinentalna turistička destinacija i ono što je bitno i što sam vidjela na terenu je da se trudite, pa nastavite tako i dalje. Ušli ste u taj projekt, tražite nova sredstva, tražite nove sadržaje da podignete kvalitetu – istaknula je Škrinjar i dodala kako smo sve traženija destinacija i ono što mogu reći je da zajednički možemo napraviti više.

- Ulažete u svoje objekte, postajete sve interesantniji, a mi vam kroz naše promotivne kanale pomažemo, od snimanja, weba na sedam jezika, kataloga na četiri jezika i vjerujem da će to još pomoći da dođemo i do više potencijalnih gostiju i da ćemo u budućnosti još rasti – pojasnila je Škrinjar.

Osvrnula se i na podatak da imamo 150 registriranih kuća za odmor, 4121 ležaj i u ovom dijelu se također, podiže broj smještajnih kapaciteta.

i.belošević/sjever.hr 05.07.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?