Now Reading:
Siniša Hajdaš Dončić mogao bi ostati jedini kandidat za predsjednika SDP-a, Peđa Grbin sve bliži Ustavnom sudu
Full Article 2 minutes read

Siniša Hajdaš Dončić mogao bi ostati jedini kandidat za predsjednika SDP-a, Peđa Grbin sve bliži Ustavnom sudu

Nakon što je aktualni šef SDP-a Peđa Grbin odlučio da se više neće natjecati na tu funkciju nakon izbornog poraza u travnju, potpredsjednik stranke Siniša Hajdaš Dončić mogao bi ostati i jedini kandidat za predsjednika SDP-a.

Rok za ponošenje kandidatura u SDP-u je do 19. kolovoza, no zasad je izvjesno da kandidatkinja neće biti Mirela Ahmetović, a neće ni Tonino Picula, iako je na izborima za Europski parlament ostvario odličan rezultat i ušao s ogromnim brojem preferencijalnih glasova, prenosi Tportal.

Naime, Ahmetović i Picula poručili su da se spremaju kandidirati samo za Predsjedništvo.

Ipak, spominju se još dva imena – koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić i gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, no oni završnu odluku o kandidaturi još nisu donijeli.Manja je šansa da to bude Jakšić jer je on otpočetka kandidaturu dogovarao s Hajdašem Dončićem, s kojim dijeli bazu na sjeveru Hrvatske pa je svjestan da matematika ne radi u njegovu korist sad kad je Hajdaš već izašao s kandidaturom. Mišo Krstičević pak još nema nacionalnu prepoznatljivost, iako predstavlja mlađu, uspješnu generaciju lokalnih čelnika u stranci.

Za razliku od Hajdaša Dončića, koji je i dalje Milanovićev kadar, jer je bio članom njegove vlade kao ministar prometa, a i danas su vrlo bliski, Krstičevića bi se (kao i Jakšića) moglo smatrati kandidatom koji bi SDP mogao emancipirati od utjecaja predsjednika Zorana Milanovića. Sam Krstičević spreman je, čini se, i preseliti iz Ploča, odnosno Splita gdje radi, u Zagreb jer je sada dobio i saborski mandat.

A dosadašnji predsjednik SDP-a Peđa Grbin mogao bi uskoro završiti u Ustavnom sudu, u čemu će mu pomoći Milanović. Naime, uredi predsjednika i premijera krenuli su u proces boljeg međusobnog dogovaranja oko popune mjesta u nizu institucija i čini se da je Milanović spreman popustiti oko nekih drugih kadrovskih pitanja HDZ-u, samo kako bi Grbin dobio podršku za Ustavni sud, prenosi Tportal.

sjever.hr/tportal.hr
03.07.2024.

Input your search keywords and press Enter.