Now Reading:
Šesnaest godina nakon ukidanja, vraća se vojni rok
Full Article 3 minutes read

Šesnaest godina nakon ukidanja, vraća se vojni rok

Šesnaest godina nakon ukidanja, Hrvatska vraća obvezni vojni rok. Vojna obveza za sve mladiće starije od 18 godina trebala bi stupiti na snagu s prvim danom iduće godine. Ministar obrane kaže da je za uvođenje vojnog roka sve spremno te se još samo čeka politička procedura.

S novom godinom vraća se obvezni vojni rok. Detalji se još bruse.

– Između dva i tri mjeseca se planira provoditi obvezno služenje vojnoga roka. Ono što je bitno naglasiti je da smo mi podignuli naknade, one su sada 900 eura mjesečno, i ono što će biti i tada u služenju obveznog vojnog roka, isto će ostati vjerojatno ta naknada – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić.

Što više mladih u sustavu obrane:
Ideja je da se što više mladih zadrži unutar sustava obrane, a, prema procjenama, godišnje bi obuku trebalo proći njih 15 tisuća, piše HRT, a prenosi N1info.

– Sigurnosni izazovi su takvi da stavljaju pred sve nas obvezu promišljanja, ne samo Hrvatsku, već i mnoge zemlje u svijetu i Europi kako aktivirati taj model – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

U Hrvatskoj je obvezno služenje vojnog roka ukinuto 2008. te je uvedeno dobrovoljno.

– Ta je odluka u tom razdoblju bila ispravna, a nove okolnosti i novo razdoblje zahtijeva nove odluke, prema tome, više o detaljima kada detalje saznamo – rekao je predsjednik Odbora za obranu Arsen Bauk.

Tada, prije 16 godina, gotovo 90 posto mladih pozivalo se na priziv savjesti. No za one koji sada odbiju staviti pušku na rame – postoji drugi plan.

– Nosit će se grablje i motika, recimo, vreće kada se budu stavljali nasipi od mogućih poplava, nosit će se neke druge stvari; oružje neće morati nositi, ali će svoju dužnost i obvezu prema državi morati odraditi – poručuje Anušić.

Vještine za život:
Taj će dio obuke biti zadaća sustava civilne zaštite. Učit će ih, kako kažu, vještinama za život.

U Hrvatskom generalskom zboru naglašavaju i važnost osposobljavanja mladih za samozaštitu.

– Od pružanja prve pomoći, reakcije u prirodnim nepogodama, nesrećama i katastrofama pa sve do prepoznavanja različitih oblika nekonvencionalnih prijetnji i izazova – rekao je umirovljeni general-pukovnik Mladen Kruljac, potpredsjednik HGZ-a, a prenosi N1info.

No za one koji budu civilno služili – obuka će trajati dulje i uz znatno manje povlastice.

foto: arhiva
sjever.hr/N1info.hr
26.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.