Važno nam je što jedemo i kako se hranimo, prvenstveno bitno je da se hranimo zdravo i jedemo dovoljno povrća i voća. No znamo li što jedemo?
Međutim nije ni svo povrće i voće zdravo jer u sebi sadrži brojne pesticide, stoga i na to treba prije konzumacije obratiti pažnju.
Američka organizacija za zaštitu okoliša Environmental Working Group (EWG) objavila je najnovije podatke koji pokazuju da čak 75 posto uzoraka svježeg voća i povrća sadrži ostatke pesticida, dok ih u nekima ima čak i 95 posto.
Na vrhu te neslavne ljestvice već godinama su jagode i špinat, ali i neke druge svakodnevne namirnice, prenosi jutarnji.hr.
Tako se na listi najzagađenijeg povrća u 2025. godini nalaze špinat, kelj, raštika, blitva, paprike (slatke i ljute) i mahune.
Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, određene vrste pesticida povezuju se s pobačajima, urođenim manama te razvojnim poteškoćama kod djece. Zbog toga stručnjaci apeliraju da, kada god je moguće, birate organsko voće i povrće ili da barem poduzmete mjere za uklanjanje otrova s namirnica.
Postoje i neki trikovi za uklanjanje štetnih tvari s povrća i voća i možete ih ukloniti čak do 75 posto.
Pomiješajte 1 žlicu soli u 1 šalicu vode. Namačite voće i povrće 30 minuta, zatim isperite.
Pomiješajte ocat i vodu u omjeru 1:4 i namačite voće i povrće pola sata.
Pomiješajte 1 žlicu limunova soka i 2 žlice sode bikarbone u čašu vode. Miješajte dok se soda ne otopi i ulite u bocu koja ima raspršivač. Poprskajte voće i povrće, ostavite 15 minuta pa isperite.
Pomiješajte jednu šalicu vode, jednu šalicu bijelog octa, dvije žlice sode bikarbone i nekoliko kapi ekstrakta sjemenki grejpa. Poprskajte voće i povrće i isperite nakon 15 minuta.
FOTO: Ilustracija