Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Zagorje

Župan Kolar: Treba napokon reći tko je kriv za negativno poslovanje zdravstvenih ustanova! Ukoliko Vlada ne reagira, u bolnici Krapinske Toplice u 8. mjesecu neće se moći isplatiti plaće!

Autor: Ivana Belošević
Župan Kolar: Treba napokon reći tko je kriv za negativno poslovanje zdravstvenih ustanova! Ukoliko Vlada ne reagira, u bolnici Krapinske Toplice u 8. mjesecu neće se moći isplatiti plaće!

Na čelo Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije sjela je bivša ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Željka Žnidarić. S obzirom na to da je poznato kako zdravstvene ustanove u Hrvatskoj imaju problema s likvidnošću, s čime je bila upoznata i Žnidarić, na novinarsko pitanje kako će upravljati Domom zdravlja, Žnidarić je odgovorila kako sve ustanove imaju problema s likvidnošću, ali za to nisu krivi ni ravnatelji, ni djelatnici, nego sustav kakav imamo.

Na ovo pitanje osvrnuo se i zagorski župan Željko Kolar koji je jednostavno rekao da se napokon mora reći tko je kriv za to.

-Ne možete povećati plaće za 10, 12, 15 ili 18 posto, a u proračunu osigurati sredstva za 6 posto. Jer ne postoji niti jedan ravnatelj, niti jedna ustanova koja to može nadoknaditi kroz poslovanje osobito uz cijene koje HZZO diktira za te zdravstvene ustanove. I to je nešto što treba rješavati i što prije to priznamo, prije ćemo doći do određenog rješenja. I dok god ministar financija svaka tri do četiri mjeseca posebnom odlukom Vlade dostavlja novac zdravstvenim ustanovama da plate račune, da ne budu stariji od godinu dana, da ih dobavljač ne mogu tužiti, tako dugo neće biti sreće u poslovanju  - rekao je župan dodavši kako na ovaj problem on upozorava već 3 ili 4 godine.

Kao primjer Kolar je naveo hitnu gdje je Krapinsko-zagorska županija sufinancirala timove u Konjščini i Klanjcu, jer su sukladno odluci odmah povećali sredstva za plaće za timove, ali Zavod to nije napravio.

-Prema tome, ne možete stvoriti sustav da jedino Zavod pozitivno posluje, a ostale zdravstvene ustanove ne. Sada je idealna prilika da se to napravi, kada je donesen novi Zakon, i nadam se da će se to napraviti u što kraćem roku. Ukoliko Vlada ne reagira, u Krapinskim Toplicama u osmom mjesecu se neće moći isplatiti plaće  - kazao je župan.

-Bez obzira tko bio tamo ravnatelj, i bez obzira tko bio u Upravnom vijeću i bez obzira koliko naših ljudi radi u Krapinskim Toplicama. I to treba jasno i glasno reći. I  to sam rekao i ministru, nekoliko puta, i ravnatelju Državnog zavoda. I ovom prilikom ih opet pozivam da stvorimo sustav koji će biti financijski održiv s jasnim pravilima igre, a mi ćemo onda s vlastitim ulaganjima, s vlastitim javljanjima na EU projekte, s dobrim upravljanjem biti među najboljima - zaključio je župan Kolar.

m.sopek/sjever.hr 25.06.2024.

Podijeli članak:

Najnovije

/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?