Now Reading:
Teško bolesni pacijenti na Rebru zarazili se legionelom, troje zaraženih preminulo
Full Article 2 minutes read

Teško bolesni pacijenti na Rebru zarazili se legionelom, troje zaraženih preminulo

U KBC-u Zagreb došlo je do zaraze pacijenata legionelom, bakterijskom bolesti, te je dvoje zaraženih pacijenata preminulo, potvrdio je to za dnevnik.hr ravnatelj KBC-a Ante Ćorušić.

Troje zaraženih je preminulo, ali je li uzrok legionela ili njihovo opće stanje, tek ćemo utvrditi. Oboje su bili imunokompromitirani zbog teške maligne bolesti – rekao je Ćorušić za dnevnik.hr

Ranije je objavljeno da su zaraženi pacijenti već bili teško bolesni tako da je legionela drastično pogoršala njihovo stanje. Ukupno se na Rebru legionelom zarazilo petero ljudi.

– Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i bakterija je izolirana u vodovodnom sustavu. U ovom trenu je u tijeku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici – kazao je ranije danas Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu, a prenosi dnevnik.hr

Nakon što je ustanovljeno da imaju zaražene pacijente, započeta je istraga odakle je krenula zaraza jer je poznato da se može proširiti ili iz klima-uređaja ili iz vode. Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena. Uglavnom nema prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka.

Legionarska bolest atipična je upala pluća, uzrokovana bakterijom. Liječi se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom. Ime same bolesti povezano je s njezinim otkrićem.

Naime, ono potječe iz 1976. kada je u jednom hotelu među članovima Američke legije izbila epidemija bolesti dišnog sustava.

Legionella se razmnožava u toploj vodi (20 – 45 °C) pa se ljudi njome obično zaraze udisanjem zaraženih kapljica vode.

foto: ilustracija
sjever.hr/dnevnik.hr
18.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.