Now Reading:
Radno u općini Zlatar Bistrica: Asfaltiraju se nerazvrstane ceste, uređuju igrališta te prostor oko DV “Zlatni dani“
Full Article 6 minutes read

Radno u općini Zlatar Bistrica: Asfaltiraju se nerazvrstane ceste, uređuju igrališta te prostor oko DV “Zlatni dani“

U mnogim jedinicama lokalne samouprave osim uobičajenih proljetnih radova košnje i uređenja, radi se na raznim projektima komunalne infrastrukture.

Tako je i u općini Zlatar Bistrica, gdje je u proteklom razdoblju naglasak bio na sanacijama kolnika i asfaltiranju posljednjih kilometara neasfaltiranih prometnica. Većina radova financirana je vlastitim sredstvima iz proračuna Općine.

Kako je rekla načelnica Vesna Mikulec, krajem 2022. godine poduzeti su veći koraci u uređenju nerazvrstanih cesta na području općine Zlatar Bistrica, počevši od saniranja oštećenja kolnika u Ulici Stjepana Radića, a u 2023. godini nastavilo se s asfaltiranjem makadamskog dijela spoja Grančarske ceste i Selske ulice u vrijednosti 26.720 eura, od čega je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Općini odobrilo 6.100 eura.

 – Na istoj prometnici, Općina je iz vlastitih sredstava uredila i oborinsku odvodnju. Iz Fonda solidarnosti sanirana su velika oštećenja kolnika u Bukovečkom putu, točnije odvojak Šimići, u vrijednosti  9.321 eura te odron kolnika u Lovrečanu, na prilaznoj cesti prema Kapeli Sv. Lovre izgradnjom potpornog zida u vrijednosti 4.208 eura. Asfaltiran je i makadamski dio Donje Brestovečke ulice te kako bi se zaokružila cjelina i u potpunosti uredila nerazvrstana cesta kroz gospodarsku zonu, planira se izvršiti uređenje i asfaltiranje makadamskog dijela spojne ceste Donje Brestovečke i Ulice Stjepana Radića, a u planu je i izgradnja nogostupa u Donje Brestovečkoj ulici za koji je izrađena projektna dokumentacija. Početni radovi izgradnje nogostupa već su u tijeku – pojasnila je načelnica Mikulec.

Završeno je asfaltiranje Ulice Ljudevita Gaja do granice s gradom Zlatarom, odrađeno je i asfaltiranje nerazvrstane ceste u Veleškovcu – odvojak Horvatići, saniran je most na nerazvrstanoj „Vinskoj cesti“ u Erveniku, uređen je i dio nerazvrstane ceste u Lovrečanu koji će služiti kao proširenje gospodarske zone, te je asfaltirana i nerazvrstana cesta u naselju Lovrečan – spoj Mikulci – Cetin. Sve navedene radove sanacije i uređenja, Općina je podmirila vlastitim proračunskim sredstvima u vrijednosti od 161.097 eura.

 – Ove godine Općina planira nastaviti s uređenjem i asfaltiranjem posljednjih kilometara makadamskih nerazvrstanih cesta, te je na natječaj Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine prijavila asfaltiranje i uređenje dijela nerazvrstane ceste Lo-1 Hajdeki-Šamec u Lovrečanu. Vrijednost projekta procjenjuje se na nešto manje od 47.000 eura. Nastavilo se i s opremanjem autobusnih stajališta te su u naselju Lipovec postavljene dvije konzolne nadstrešnice na autobusna stajališta, a nabavljene su i dvije nadstrešnice koje će se postaviti u Zagorskoj ulici i Ulici Vladimira Nazora, ukupne vrijednosti 12.041 eura – istaknula je Mikulec i dodala kako je Općina dugi niz godina suočena s lošim stanjem Kolodvorske ulice. 

Krajem prošle godine pristupilo se radovima na njenoj rekonstrukciji i obnovi kolnika i sustava odvodnje i plinovoda. Radovi su u realizaciji u suradnji Općine Zlatar Bistrica, Zagorskog vodovoda i Plina Konjščina, a za njihov dovršetak čeka se HŽ infrastruktura – naglašava načelnica i dodaje kako je jedan od najznačajnijih projekata u Zlatar Bistrici u 2023. godini bio dječje igralište u naselju Veleškovec.

– Igralište je otvoreno u lipnju prošle godine, a projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije putem LEADER – Podmjere 19.2, „Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., LRS LAG-a Zeleni bregi“, putem natječaja za provedbu tipa operacije 2.1.1. Ulaganja u opće društvenu infrastrukturu i pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo. Općini je odobreno ukupno 32.917 eura, a ugovorena vrijednost projekta iznosila je 45.830 eura. Osim dječjeg igrališta u Veleškovcu Općina je nabavila opremu za stolni tenis i odbojku za igralište u Opasanjku, a ono je prijavljeno i na javni natječaj Središnjeg ureda za demografiju i mlade za obnovu sprava te prilagodbu za pristupačnost osobama s invaliditetom za čiju ćemo realizaciju, ipak morati malo pričekati, s obzirom na to da zbog iskorištenja sredstava i VI. skupine razvijenosti Općine, projekt za sada nije prošao u financiranje. Osim navedenog, u planu je i izgradnja i opremanje dječjeg igrališta u naselju Lipovec – govori nam načelnica Mikulec.

Osim javnih igrališta, Općina kontinuirano radi na uređenju i opremanju dječjeg igrališta Dječjeg vrtića. Tako je krajem prošle godine izvršena sanacija prilazne staze Dječjeg vrtića, a ove godine su održali Dobrotvorni koncert u Zlatar Bistrici koji je organiziralo Društvo naša djeca Zlatar Bistrica, pod pokroviteljstvom Općine i Hrvatskog društva skladatelja, s ciljem prikupljanja dobrotvornih priloga kojima će se sanirati terasa ispred starog dijela Dječjeg vrtića.

Putem prodaje ulaznica prikupljeno je 3.890 eura, koji će se utrošiti namjenski sa sanaciju terase. Općina je provela postupak nabave i radovi sanacije terase su u tijeku. Također, na opće oduševljenje mališana i djelatnika Dječjeg vrtića, na prilaznoj stazi iscrtan je prometni poligon za učenje i igru. U daljnjem razdoblju planira se nabava novih kombiniranih igrala, ljuljački, klackalica, zamjena pješčanika te sadnja dodatnog zelenila. Uz vanjsko uređenje i opremanje, ne smijemo zaboraviti da Općina planira i energetsku obnovu starog dijela zgrade Dječjeg vrtića „Zlatni dani“, što uključuje uvođenje obnovljivih izvora energije postavljanjem solarnih panela, ugradnju dizalice topline, podnog grijanja, zamjenu stolarije, toplinske fasade, obnovu podova, rekonstrukciju i obnovu kuhinje, sanitarija i drugo. Vrijednost radova procjenjuje se na 608.635 eura – naglašava Mikulec.

Projekt je prijavljen za sufinanciranje iz bespovratnih sredstava EU putem Javnog poziva za energetsku obnovu zgrada u javnom sektoru raspisan od strane Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, te je Općini odobreno sufinanciranje projekta u vrijednosti od 206.393 eura.

Krajem 2023. godine Općina je pristupila reviziji postojeće projektne dokumentacije nerazvrstane ceste u Erveniku, selu Petolasi te pripremi iste za prijavu na natječaj za sufinanciranje projekta iz Programa ruralnog razvoja. Prijava na javni poziv izvršena je u travnju ove godine, a vrijednost projekta procjenjuje se na oko 485.000 eura. Nažalost, zbog iskorištenja sredstava i VI. skupine razvijenosti projekt nije prošao u financiranje već čeka novu prijavu – završila je načelnica Mikulec.

i.belošević/sjever.hr 17.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.