Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Zagorje

Radno u općini Zlatar Bistrica: Asfaltiraju se nerazvrstane ceste, uređuju igrališta te prostor oko DV “Zlatni dani“

Autor: Ivana Belošević
Radno u općini Zlatar Bistrica: Asfaltiraju se nerazvrstane ceste, uređuju igrališta te prostor oko DV “Zlatni dani“

U mnogim jedinicama lokalne samouprave osim uobičajenih proljetnih radova košnje i uređenja, radi se na raznim projektima komunalne infrastrukture.

Tako je i u općini Zlatar Bistrica, gdje je u proteklom razdoblju naglasak bio na sanacijama kolnika i asfaltiranju posljednjih kilometara neasfaltiranih prometnica. Većina radova financirana je vlastitim sredstvima iz proračuna Općine.

Kako je rekla načelnica Vesna Mikulec, krajem 2022. godine poduzeti su veći koraci u uređenju nerazvrstanih cesta na području općine Zlatar Bistrica, počevši od saniranja oštećenja kolnika u Ulici Stjepana Radića, a u 2023. godini nastavilo se s asfaltiranjem makadamskog dijela spoja Grančarske ceste i Selske ulice u vrijednosti 26.720 eura, od čega je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Općini odobrilo 6.100 eura.

 - Na istoj prometnici, Općina je iz vlastitih sredstava uredila i oborinsku odvodnju. Iz Fonda solidarnosti sanirana su velika oštećenja kolnika u Bukovečkom putu, točnije odvojak Šimići, u vrijednosti  9.321 eura te odron kolnika u Lovrečanu, na prilaznoj cesti prema Kapeli Sv. Lovre izgradnjom potpornog zida u vrijednosti 4.208 eura. Asfaltiran je i makadamski dio Donje Brestovečke ulice te kako bi se zaokružila cjelina i u potpunosti uredila nerazvrstana cesta kroz gospodarsku zonu, planira se izvršiti uređenje i asfaltiranje makadamskog dijela spojne ceste Donje Brestovečke i Ulice Stjepana Radića, a u planu je i izgradnja nogostupa u Donje Brestovečkoj ulici za koji je izrađena projektna dokumentacija. Početni radovi izgradnje nogostupa već su u tijeku – pojasnila je načelnica Mikulec.

Završeno je asfaltiranje Ulice Ljudevita Gaja do granice s gradom Zlatarom, odrađeno je i asfaltiranje nerazvrstane ceste u Veleškovcu – odvojak Horvatići, saniran je most na nerazvrstanoj „Vinskoj cesti“ u Erveniku, uređen je i dio nerazvrstane ceste u Lovrečanu koji će služiti kao proširenje gospodarske zone, te je asfaltirana i nerazvrstana cesta u naselju Lovrečan – spoj Mikulci - Cetin. Sve navedene radove sanacije i uređenja, Općina je podmirila vlastitim proračunskim sredstvima u vrijednosti od 161.097 eura.

 - Ove godine Općina planira nastaviti s uređenjem i asfaltiranjem posljednjih kilometara makadamskih nerazvrstanih cesta, te je na natječaj Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine prijavila asfaltiranje i uređenje dijela nerazvrstane ceste Lo-1 Hajdeki-Šamec u Lovrečanu. Vrijednost projekta procjenjuje se na nešto manje od 47.000 eura. Nastavilo se i s opremanjem autobusnih stajališta te su u naselju Lipovec postavljene dvije konzolne nadstrešnice na autobusna stajališta, a nabavljene su i dvije nadstrešnice koje će se postaviti u Zagorskoj ulici i Ulici Vladimira Nazora, ukupne vrijednosti 12.041 eura – istaknula je Mikulec i dodala kako je Općina dugi niz godina suočena s lošim stanjem Kolodvorske ulice. 

- Krajem prošle godine pristupilo se radovima na njenoj rekonstrukciji i obnovi kolnika i sustava odvodnje i plinovoda. Radovi su u realizaciji u suradnji Općine Zlatar Bistrica, Zagorskog vodovoda i Plina Konjščina, a za njihov dovršetak čeka se HŽ infrastruktura – naglašava načelnica i dodaje kako je jedan od najznačajnijih projekata u Zlatar Bistrici u 2023. godini bio dječje igralište u naselju Veleškovec.

- Igralište je otvoreno u lipnju prošle godine, a projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije putem LEADER – Podmjere 19.2, „Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., LRS LAG-a Zeleni bregi“, putem natječaja za provedbu tipa operacije 2.1.1. Ulaganja u opće društvenu infrastrukturu i pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo. Općini je odobreno ukupno 32.917 eura, a ugovorena vrijednost projekta iznosila je 45.830 eura. Osim dječjeg igrališta u Veleškovcu Općina je nabavila opremu za stolni tenis i odbojku za igralište u Opasanjku, a ono je prijavljeno i na javni natječaj Središnjeg ureda za demografiju i mlade za obnovu sprava te prilagodbu za pristupačnost osobama s invaliditetom za čiju ćemo realizaciju, ipak morati malo pričekati, s obzirom na to da zbog iskorištenja sredstava i VI. skupine razvijenosti Općine, projekt za sada nije prošao u financiranje. Osim navedenog, u planu je i izgradnja i opremanje dječjeg igrališta u naselju Lipovec – govori nam načelnica Mikulec.

Osim javnih igrališta, Općina kontinuirano radi na uređenju i opremanju dječjeg igrališta Dječjeg vrtića. Tako je krajem prošle godine izvršena sanacija prilazne staze Dječjeg vrtića, a ove godine su održali Dobrotvorni koncert u Zlatar Bistrici koji je organiziralo Društvo naša djeca Zlatar Bistrica, pod pokroviteljstvom Općine i Hrvatskog društva skladatelja, s ciljem prikupljanja dobrotvornih priloga kojima će se sanirati terasa ispred starog dijela Dječjeg vrtića.

- Putem prodaje ulaznica prikupljeno je 3.890 eura, koji će se utrošiti namjenski sa sanaciju terase. Općina je provela postupak nabave i radovi sanacije terase su u tijeku. Također, na opće oduševljenje mališana i djelatnika Dječjeg vrtića, na prilaznoj stazi iscrtan je prometni poligon za učenje i igru. U daljnjem razdoblju planira se nabava novih kombiniranih igrala, ljuljački, klackalica, zamjena pješčanika te sadnja dodatnog zelenila. Uz vanjsko uređenje i opremanje, ne smijemo zaboraviti da Općina planira i energetsku obnovu starog dijela zgrade Dječjeg vrtića „Zlatni dani“, što uključuje uvođenje obnovljivih izvora energije postavljanjem solarnih panela, ugradnju dizalice topline, podnog grijanja, zamjenu stolarije, toplinske fasade, obnovu podova, rekonstrukciju i obnovu kuhinje, sanitarija i drugo. Vrijednost radova procjenjuje se na 608.635 eura – naglašava Mikulec.

Projekt je prijavljen za sufinanciranje iz bespovratnih sredstava EU putem Javnog poziva za energetsku obnovu zgrada u javnom sektoru raspisan od strane Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, te je Općini odobreno sufinanciranje projekta u vrijednosti od 206.393 eura.

- Krajem 2023. godine Općina je pristupila reviziji postojeće projektne dokumentacije nerazvrstane ceste u Erveniku, selu Petolasi te pripremi iste za prijavu na natječaj za sufinanciranje projekta iz Programa ruralnog razvoja. Prijava na javni poziv izvršena je u travnju ove godine, a vrijednost projekta procjenjuje se na oko 485.000 eura. Nažalost, zbog iskorištenja sredstava i VI. skupine razvijenosti projekt nije prošao u financiranje već čeka novu prijavu – završila je načelnica Mikulec.

i.belošević/sjever.hr 17.06.2024.

Podijeli članak:

Povezani članci

Najnovije

/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?