Now Reading:
DVD Gornji Vidovec proslavio 100. obljetnicu, dodijeljene su spomenice i priznanja zaslužnim vatrogascima
Full Article 3 minutes read

DVD Gornji Vidovec proslavio 100. obljetnicu, dodijeljene su spomenice i priznanja zaslužnim vatrogascima

Mimohodom, postrojavanjem te blagoslovom nove vatrogasne zastave i druženjem uz prijatelje vatrogastva, članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gornji Vidovec iz Ivanovca proslavili su svoju 100. obljetnicu.

Predvođeni Zrinskom gardom Čakovec, Gradskim puhačkim orkestrom Čakovec, predstavnicima udruga i mještanima, svečanim mimohodom od vatrogasnog doma u Gornjem Vidovcu do Doma kulture u središtu Ivanovca, 132-oje vatrogasca započelo je obilježavanje jubileja.

Nakon postrojavanja, prijavak je predstavniku pokrovitelja proslave predsjedniku Gradskog vijeća Grada Čakovca Josipu Vargi predao zapovjednik DVD-a Gornji Vidovec Robert Črep. Župnik župe Bl. Alojzija Stepinca u Ivanovcu vlč. Alojzije Pakrac prigodnom je molitvom, uz kuma zastave Krešimira Fučka blagoslovio i novu vatrogasnu zastavu DVD-a Gornji Vidovec.

Uslijedila je svečanost u Domu kulture kojoj su uz predsjednika Gradskog vijeća i zapovjednika DVD-a prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, te mnogi drugi.

DVD Gornji Vidovec nastao iz dobrovoljne vatrogasne čete Gornji Vidovec 1924. godine

U uvodnom dijelu svečanosti tajnica društva Ivanka Črep kazala je kako je Društvo već na samom početku svog djelovanja nabavilo prvu ručnu špricu na dva kotača. Nešto kasnije nabavljena je i druga šprica na četiri kotača koju je vukla konjska zaprega. Ona je zbog toga i danas zanimljiva pa je i sačuvana kao svjedok minulih vremena. Negdje oko 1951.godine počela je izgradnja vatrogasnog doma kao trajnog objekta u kojem će se odvijati sve važne aktivnosti Društva. Godine 1968. nabavljen je prvi motorni agregat, a 1983. godine kupljeno je vatrogasno IMV vozilo koje je služilo sve do 2010. godine, kada je kupljeno novo vozilo. Ove, 2024. godine, odnosno za ovaj naš 100. rođendan dobili smo novo kombi vozilo Renault Trafic.

Prilika je poslužila da se dodijele posebne spomenice i priznanja zaslužnima, pa je tako  za 50 godina sudjelovanja i rada u društvu Spomenica dodijeljena Franji Krištofiću, za 40 godina rada spomenicu je primio Nevenko Trbojević, za 30 godina Ivanka Črep i za 10 godina Lucija Talan. Dodijeljene su i Srebrne medalje koje su primili Suzana Petek, Vesna Vuk, Francika Jurinec, Marija Tomašić, Renata Bujan, Karmenka Ružić i Biserka Kolomari.

Brončane Plamenice primili su Emina Kolomari i Damir Car, dok su Zlatne Plamenice primili Mario Petek, Robert Črep i Zoran Rubin.

Dodijeljene su i Zlatne plakete povodom 100. obljetnice DVD-a dobili su Hrvatska vatrogasna zajednica, Vatrogasna zajednica Međimurske županije, Grad Čakovec, Vatrogasna zajednica Grada Čakovca, Međimurska županija, Mjesni odbor Ivanovec i Klub vatrogasnih veterana VZ MŽ. Uručena je i Plaketa HVZ-a Ivanu Krištofiću za doprinos razvoju vatrogastva na području Međimurske županije.

sjever.hr 17.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.