Now Reading:
Na prostoru Muzeja „Staro selo” u Kumrovcu održana tradicionalna Zagorska svadba
Full Article 2 minutes read

Na prostoru Muzeja „Staro selo” u Kumrovcu održana tradicionalna Zagorska svadba

Kumrovec je u subotu bio ispunjen dahom prošlosti i zvukovima starih tradicija. Naime, u „Starom selu” je održana 41. Zagorska svadba, čiji običaji se nastoje očuvati i na današnjim svadbama.

Stručna suradnica Općine Kumrovec Danijela Lončar kazala je da se danas posebno prikazuje segment „Maškari, maškara” koji je dio tradicije svadbenog izričaja sutlanskog kraja, ali i Hrvatskog zagorja. Izvođači su etno udruga Zipka koja i inače prezentira kumrovečke tradicijske običaje te osnovnoškolci i Optimisti Zagorja.

– Veselimo se što imamo prekrasan dan za svadbu kakva je nekad bila i što sudjeluju naše mlađe generacije jer im prenosimo naše vrijednosti – rekla je Danijela Lončar.

Prije same svadbe otvorena je i zanimljiva izložba usko vezana za ovu temu.

– Budući da smo poznati po kontinuitetu u kojem vjerno radimo na očuvanju materijalne i nematerijalne baštine Hrvatskog zagorja, posebno nam je drago što imamo izložbu domaćih autora. Oni osim što pokazuju svoje radove, svoje vještine prenose na nove generacije i moramo svi raditi upravo na tome jer to je jedini način čuvanja identiteta – istaknula je voditeljica muzeja „Staro selo” Anita Paun Gađa.

Više o izložbi rekla je autorica Božica Lacković, otkrivši kako je izložba zamišljena kao cvijeće u krep papiru u narodnim običajima, a posvećena je životu od rođenja do smrti. Dodala je da je za izradu takvog cvijeća, kinča, potrebno najmanje dva sata. Izložba ostaje otvorena dva mjeseca.

Zagorskoj svadbi prisustvovala je i zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek.

– Zagorska svadba poznata je na daleko i široko svojim običajima, izgledom i muzikom, kao i cjelokupnim doživljajem. Preporučujem svima, i mladima i starima da ju pogledaju jer i mi veliki smo zaboravili kako je to nekad izgledalo. Iako današnje svadbe imaju svoju čar, na nama je držati sjećanja i tradiciju, pa tako i na njima možemo vidjeti neke običaje s onih starih – rekla je Petek.

foto: Facebook/Općina Kumrovec
sjever.hr
16.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.