Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Zagorje

KRAPINA: Jubilarno izdanje važnog kulturnog događanja

Autor: Siniša Kalajdžija
KRAPINA: Jubilarno izdanje važnog kulturnog događanja

Galerija Grada Krapine bila je u petak domaćin jubilarnog 10. zagorskog likovnog salona koji je svoje premijerno izdanje imao prije 27 godina, daleke 1997. Prije samog otvorenja te poznate kulturne manifestacije održan je koncert Gudačkog kvarteta Rucner uz glazbenog gosta Petera Soavea, svjetski poznatog virtuoza na bandoneonu i harmonici.

Zamjenik gradonačelnika, Ivica Hršak, naglasio je važnost i značaj održavanja Zagorskog likovnog salona koje je ove godine doživio jubilarno deseto održavanje.

-Grad Krapina inicira i podržava kulturna događanja a posebno događanja poput Zagorskog likovnog salona. Počeli smo davne 1997. i zahvaljujem svim umjetnicima koji su izlagali u tih 27 godina te na taj način podržali ideju da se radovi zagorskih likovnih umjetnika prikupe i izlože na jednom mjestu - kazao je Hršak.

Jedna od organizatorica događanja od samog početka, Vesna Kunštek, prisjetila se početaka 1996. kada su odrađene sve pripremne radnje te činjenice i tadašnje odluke da u Zagorskom likovnom salonu mogu sudjelovati samo likovni umjetnici koji su rodom, životom ili radom vezani uz Hrvatskog zagorje.

Prisjetila se imena eminentnih likovnih umjetnika koji su se u startu odlučili prijaviti na manifestaciju što je dalo organizatorima vjetar u leđa da se nastavi i dalje. U kratkom prisjećanju na povijest manifestacije zaključila je kako je Zagorski likovni salon jedna od najznačajnijih manifestacija te vrste u ovom dijelu Hrvatske.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta u Krapini, Grozdana Pavlović, zahvalila je Ministarstvu kulture i medija pod čijim je pokroviteljstvom održano koncert. Izrazila je zadovoljstvo što je glazbeni i likovni program privukao brojne posjetitelje u prekrasan ambijent Galerija Grada Krapina.

Uime Krapinsko-zagorske županije pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Martina Gregurović Šanjug kazala je kako je Zagorski likovni salon jedno od značajnijih likovnih ali i kulturni događanja u Hrvatskom zagorju ali i na sjeveru Hrvatske. Naglasila je kako Županija s ponosom od samog početka pruža podršku tom kulturnom događanju.

U sklopu otvorenja ovogodišnjeg salona, nešto ranije u Ulici Zrinskih Frankopana 13, kraj „žutničkih zgrada“, otkriven je ready-made spomenik akademskog umjetnika Tomislava Hršaka.

s.kalajdžija/sjever.hr 15.06.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?