Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Lifestyle

Jedna jedina skoro SVEMOGUĆA soda bikarbona: svestrani saveznik u zdravlju, ljepoti i kućanstvu

Autor: Ema Rukav
Jedna jedina skoro SVEMOGUĆA soda bikarbona: svestrani saveznik u zdravlju, ljepoti i kućanstvu

Ima je svako kućanstvo, a poznata joj je svestrana primjena još od vremena naših baka i djedova riječ je o sodi bikarboni bijelom prahu s nevjerojatnim svojstvima. Nekima je možda poznatija kao sredstvo za dizanje tijesta i kod kolača međutim njezina primjena daleko nadilazi kuhinju.

Od liječenja zdravstvenih tegoba do njege kože i tijela, pa sve do čišćenja doma soda bikarbona je pravo čudo prirode koje olakšava svakodnevni život. Ovo su samo neki od načina na koje ovaj jednostavan, ali nevjerojatno učinkovit prah može upotrijebiti i primijeniti za vaše zdravlje, ljepotu i čistoću doma.

Želučane tegobe
Naše bake i djedovi kada nije bilo toliko dostupnih preparata i lijekova u slobodnoj prodaji nisu imali puno opcija, ali zato najbolja im je bila upravo u kući na dohvat ruke. Pola čajne žlice u čaši vode uvijek riješi žgaravicu ili osjećaj težine u želucu kad se pojede nešto što teško sjedne. Važno je napomenuti da učestala primjena veće količine mogu dovesti do disbalansa elektrolita.

Za upale kože i ublažavanje uboda insekata
Soda bikarbona može ublažiti upale kože i smanjiti svrbež izazvan ubodima insekata. Jednostavno napravite pastu od sode bikarbone i vode te je nanesite na zahvaćeno područje. Nakon nekoliko minuta potrebno ju je samo isprati hladnom vodom. Ovaj tretman pruža trenutno olakšanje i smanjuje upalu.

Jača imunitet
Poznato narodno sredstvo za podizanje imuniteta je napitak od sode bikarbone i limuna. Ovaj napitak balansira pH tijela i pruža važne antioksidante.

Čišćenje lica i zubi
Soda bikarbona je izvrsno prirodno sredstvo za čišćenje lica i zubi. Za lice je potrebno malu žličicu pomiješati s vodom za blagi piling dok za zube se koristi kao dodatak pasti za zube kako biste uklonili mrlje i osvježili dah, gdje ponovo napominjemo da ne koristite prečesto kako ne biste oštetili zubnu caklinu.

Prirodni dezodorans
Soda bikarbona je učinkovita u neutraliziranju neugodnih mirisa. Može se koristiti kao prirodni dezodorans nanoseći malu količinu ispod pazuha. Pomiješajte je s malo kokosovog ulja za lakšu primjenu i dodatne antibakterijske učinke.

Odčepljivanje odvoda
Za odčepljivanje odvoda soda bikarbona je jednostavno i učinkovito rješenje. Ova metoda sigurno uklanja blokade bez oštećenja cijevi.

Za njegu biljaka
Kao preventivni fungicid ili insekticid te za pH analizu zemljišta soda bikarbona je odlična jer ni u jednom trenutku neće naštetiti ni biljkama, ni vašim kućnim ljubimcima, kao ni djeci. Dodajte je u vodu kojom zalijevate biljke kako biste ih zaštitili i potaknuli njihov rast.

Čišćenje kamenca
Soda bikarbona je izuzetno učinkovita u uklanjanju kamenca. Napravite pastu od sode bikarbone i vode te je nanesite na površine prekrivene kamencem. Ostavite da djeluje nekoliko minuta, zatim istrljajte i isperite. Ova metoda sigurno čisti bez upotrebe agresivnih kemikalija.

Čišćenje voća i povrća
Soda bikarbona je odlična za čišćenje voća i povrća od pesticida i prljavštine. Napravite otopinu od vode i sode bikarbone te potopite voće i povrće nekoliko minuta prije ispiranja.

foto: ilustracija

sjever.hr/ alternativa-za-vas.com/ green.hr 15.06.2024.

Podijeli članak:

Najnovije

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?