Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Međimurje

Za zastoj u projektu energane u Draškovcu kriva korona?! No, ima i dobrih vijesti!

Autor: Nikolina Pofuk Bajz
Za zastoj u projektu energane u Draškovcu kriva korona?! No, ima i dobrih vijesti!

O geotermalnom potencijalu na području Međimurske županije govori se već desetljećima, a među značajnijim projektima svakako je onaj energane u Draškovcu i planiranim termama i lječilištu koje bi tamo trebale niknuti.

Da se radi o iznimno bitnom projektu govori i činjenica da je projekt proglašen kao jedan od strateških projekata Republike Hrvatske.

Još je prema najavama, sada već davne 2017. godine, bilo da će se u Međimurju u Draškovcu graditi najmodernija geotermalna elektrana, prva takve vrste u ovom dijelu Europe čiji investitor je CloZEd Loop Energy i njihova hrvatska tvrtka AAT Geothermae d.o.o. No, od tada u zemlju nije zabijena još ni jedna jedina lopata. Zašto?

To isto se upitala i županijska vijećnica Andreja Marić koja je prilikom sjednice Županijske skupštine upitala u kojoj je fazi projekt geotermalne energane, odnosno što je s termalnim izvorima u Draškovcu?

U odgovoru tvrtke AAT Geotermhae istaknuto je kako se trenutno nalaze u završnom krugu odabira najboljeg ponuđača za izgradnju buduće geotermalne energane.

- S obzirom na kompleksnost i veličinu projekta, postupak odabira najboljeg ponuđača je vrlo složen jer se radi o investiciji vrijednosti približno 100 milijuna eura, te se tvrtka nada da će sam završetak ovog procesa biti gotov najranije do kraja godine. Nažalost, zbog krize COVID-a koja se dogodila prije par godina, mnoge tvrtke koje su se bavile bušenjem geotermalnih izvora, a zbog nedostatka posla jednostavno su promijenile svoju djelatnost te su se okrenule bušenju nafte i slično - navode iz tvrtke.

Istaknuli su kako su odrađene sve pripremne radnje te da projekt ima svu potrebnu dokumentaciju, uključujući i ugovor s HROTE-om, stoga nema zapreka da radovi krenu odmah nakon završetka procesa odabira izvođača radova.

- Sam završetak izgradnje geotermalne energane je preduvjet za daljnje aktivnosti koji uključuju i moguću izgradnju lječilišnog termalnog kompleksa, plastenika, kao i daljinsko grijanje za područje Grada Preloga - poručili su iz tvrtke AAT Geotermhae.

foto - screenshot AAT Geotermhae

n.p.bajz/sjever.hr

14.06.2024.

Podijeli članak:

Najnovije

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?