Now Reading:
U narednih osam dana na tlo Hrvatske past će milijun ovih „kolačića” – nemojte ih dirati!
Full Article 2 minutes read

U narednih osam dana na tlo Hrvatske past će milijun ovih „kolačića” – nemojte ih dirati!

Građanima je upućen apel da u ovom razdoblju paze na svoje kućne ljubimce te da ih drže pod nadzorom u idućih 30 dana

Deseci zrakoplova s više od milijun mamaca za lisice u kojima je cjepivo lete iznad Hrvatske. U tijeku je, naime, cijepljenje lisica protiv bjesnoće, a obavlja se – iz zraka, piše Večernji list.

Kolačići s cjepivom bacaju se po cijeloj zemlji s iznimkom jadranskih otoka. Jedan kolačić s cjepivom izbaci se svakih 90 metara, a u jedan zrakoplov stane ih i do 10 tisuća. U narednih osam dana na tlo cijele zemlje past će ih milijun.

Kako je za Danas.hr objasnila Ivana Lojkić, voditeljica Nacionalnog referentnog laboratorija za bjesnoću pri Veterinarskom institutu, mamci za oralnu vakcinaciju lisica sadrže oslabljeni soj virusa bjesnoće, također u sebi sadrži i antibiotik koji se doživotno odlaže u kostima i zubima lisica i on služi kao biljeg kako bi dokazali je li lisica pojela mamac.

Cilj je lisice učiniti imunima za bjesnoću u doba parenja. Mamci koji se izbacuju iz zrakoplova su najučinkovitiji. Pronađe li tko mamac, iako je bezopasan za ljude, ne smije se dirati.

-Ne smije se pomicati sa svoje prvotne lokacije. Ako ga građani zateknu na dvorištu, onda apeliramo na to da se on uz primjenu plastičnih granica premjesti izvan granica dvorišta – kazala je za Danas.hr Tihana Miškić, voditeljica Odjela za krizno planiranje, biosigurnost i procjenu rizika.

Također, Miškić apelira na građane da u ovom razdoblju paze na svoje kućne ljubimce i da ih drže pod nadzorom u idućih 30 dana.

screenshot/danas.hr
sjever.hr/vecernji.hr
13.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.