Now Reading:
Za povećanje stočarske proizvodnje Krapinsko-zagorska županija osigurala nešto manje od 46 tisuća eura
Full Article 2 minutes read

Za povećanje stočarske proizvodnje Krapinsko-zagorska županija osigurala nešto manje od 46 tisuća eura

U ponedjeljak su na SOPG-u Jadek u Zaboku dodijeljeni ugovori korisnicima koji su stekli pravo na županijsku potporu za povećanje stočarske proizvodnje na području Krapinsko-zagorske županije. Radi se o natječaju kojem je cilj povećanje grla mesnih pasmina i križanaca mesnih pasmina na području županije. Na natječaj je pristiglo 11 zahtjeva od kojih je deset prihvaćeno i za tu namjenu je odobreno 45.730 eura.

Visina potpore po poljoprivredniku iznosi 6 tisuća eura ili maksimalno do 50 posto od prihvatljivih aktivnosti dok visina potpore po grlu iznosi 1300 eura. Korisnici koji su se prijavili na natječaj morali su nabaviti minimalno četiri grla od kojih je jedno grlo moglo biti rasplodni bik.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar objasnio je kako je predviđeni iznos za ove potpore iznosio 33 tisuće eura, ali su odlukom morali povećati iznos na nešto više od 45 tisuća eura kako bi svi koji su prošli na natječaju dobili potporu.

-Od deset zahtjeva odnosno ugovora koje smo danas dodijelili, dva korisnika su uz kupnju junica, kupili i rasplodnog bika. Naši poljoprivrednici ovim su potporama ukupno kupili 49 junica i 2 bika – kazao je župan dodavši kako se radi o mesnim pasminama koje se drže na otvorenom, na travnjacima.

Treba napomenuti kako je Krapinsko-zagorska županija od 2017. godine kroz ovu potporu iz svog proračuna izdvojila 245 tisuća eura ( ili 1,8 milijuna kuna) za 287 grla stoke.

Jedan od korisnika županijske potpore je i SOPG Jadek koji je ujedno bio i domaćin dodjele ovih potpora, a vlasnik je istaknuo kako im ove potpore jako dobro dođu, a oni sami su nabavili junice te se zahvalio županu Kolaru i Krapinsko-zagorskoj županiji.

msopek/sjever.hr 10.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.