Now Reading:
Varaždinske Toplice oživjele svoju bogatu i slavnu prošlost manifestacijom „Aquafest“ – u antiku se vratio i župan Stričak
Full Article 2 minutes read

Varaždinske Toplice oživjele svoju bogatu i slavnu prošlost manifestacijom „Aquafest“ – u antiku se vratio i župan Stričak

Varaždinske Toplice ovog su vikenda oživjele svoju bogatu i slavnu prošlost manifestacijom „Aquafest“. Baš kao prije 2.000 godina, kada su nosile ime Aquae Iasae i bile su rimsko naselje, topličkim ulicama ponovno se prošetali Rimljani, njihovi legionari i gladijatori, praćeni lijepim nimfama, vilama i drugim mitološkim bićima.

Posjetitelji su mogli uživati u kostimiranoj povorci Rimljana koja je prošla gradskim ulicama i stigla do antičkog kompleksa, danas zaštićenog arheološkog parka. Program je bio bogat i raznolik, uključujući atraktivne borbe gladijatora, dramatične pokušaje preuzimanja vlasti i demonstracije rimskih žrtvovanja. Dodatnu čar manifestaciji dali su ples na svili, svjetlosni spektakl, koncert uz izvorišni bazen i različite radionice za djecu, od gladijatorske škole do izrade antičkih vjenčića i lutaka.

-Zahvaljujući manifestaciji ‘Aquafest’, imali smo priliku vratiti se u dane drevnih Rimljana, koji su prepoznali blagodati termalne topličke vode i ovdje osnovali grad Aquae Iasae. Ova atraktivna i jedinstvena manifestacija na području Varaždinske županije ne samo da oživljava povijest Varaždinskih Toplica, nego postaje važna turistička manifestacija u gradu koji je poznat po ljekovitoj termalnoj vodi i zdravstvenom turizmu – izjavio je župan Anđelko Stričak. On se u subotu pridružio gradonačelnici Varaždinskih Toplica Dragici Ratković te brojnim građanima u slavlju.

Manifestacija je završila jučerašnjim utrkama “Putevima Rimskih Legionara 3 Aquae Iasae Trail”, na koje se odazvalo tristotinjak trkača.

Trodnevni rimski spektakl organizirali su Turistička zajednica Varaždinske Toplice i Zavičajni muzej uz potporu Grada Varaždinskih Toplica.

sjever.hr/varazdinska-zupanija.hr
10.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.