Now Reading:
Gradonačelnica Ljerka Cividini preuzela predmete državne imovine za efikasnije rješavanje imovinsko-pravnih odnosa
Full Article 2 minutes read

Gradonačelnica Ljerka Cividini preuzela predmete državne imovine za efikasnije rješavanje imovinsko-pravnih odnosa

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, u nazočnosti državne tajnice u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Sanje Bošnjak i Ivane Pintar, ravnateljice Uprave za upravljanje i raspolaganje nekretninama, potpisala je „Odluku o predaji zahtjeva vezanih uz upravljanje i raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske Gradu Čakovcu“ te preuzela predmete od interesa za Grad Čakovec.

Sukladno novom Zakonu o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, ti se predmeti predaju županijama i gradovima središtima županija na daljnje rješavanje.

Novim zakonom uvedena je i financijska decentralizacija, odnosno o državnoj imovini vrijednosti do 133.000 eura odlučivat će gradonačelnici, do milijun eura Gradsko vijeće, a o vrijednosti većoj od milijun eura Ministarstvo, odnosno Vlada.

Tako će od prihoda koji ostvari državna imovina 60 posto pripasti državi, 20 posto županiji, a 20 posto jedinici lokalne samouprave na čijem se području nalazi nekretnina.

– Osim učinkovitijeg upravljanja i raspolaganja državnom imovinom, očekujemo kako će ovo doprinijeti bržem stavljanjem u funkciju neaktivne imovine jer mi koji ovdje živimo i radimo ćemo vjerojatno lakše riješiti razne prepreke tijekom ovakvih postupaka koji se provode vezano uz predmetne nekretnine – rekla je gradonačelnica Cividini tom prigodom.

Uz čakovečku gradonačelnicu, na potpisivanju sporazuma i preuzimanju predmeta bili su i Ninoslav Šipoš, pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje, urbanizam i zaštitu okoliša, te Tatjana Horvat, voditeljica Odsjeka za imovinsko-pravne poslove.

foto: cakovec.hr
sjever.hr/cakovec.hr
07.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.