Now Reading:
Bogat program uz Dan državnosti u Đurmancu: Djeca uživala u radionicama, publiku rasplesali Puhački orkestar Petrovsko – Špoljari i Šarmeri, na nogometnom turniru 40 ekipa
Full Article 3 minutes read

Bogat program uz Dan državnosti u Đurmancu: Djeca uživala u radionicama, publiku rasplesali Puhački orkestar Petrovsko – Špoljari i Šarmeri, na nogometnom turniru 40 ekipa

U općini Đurmanec, u organizaciji Općine Đurmanec, KUD-a Đurmanec, DND-a Đurmanec, Sportskog društva Đurmanec, Udruge hrvatskih branitelja sv. Juraj Đurmanec i Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi KZŽ, te pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja traje obilježavanje Dana državnosti, koje ove godine donosi bogat program.

U četvrtak je tako Društvo naša djeca Đurmanec u holu osnovne škole organiziralo radionice na temu “Kak je to negdar bile, kak se u Đurmancu zabavljale jele i pile”. Okupio se velik broj djece i njihovih roditelja, a predsjednica DND-a Marina Belošević rekla je kako su vrijedne članice Društva, su za naše najmlađe pripremile raznovrsne radionice kojima su željele približiti jela i pića djedova i baka.

 – Tako su se na bogatom stolu našle gibanice, zljevke, pite, štrudle, kiflice, sport kekse i kocke šećera, kojima su se svi posjetitelji i sudionici mogli zasladiti. Zorno su prikazale izradu jabučnice, pa su djeca na starinski način gulila, rezala, ribala i prešala jabuke. Također, od starinskog materijala izrađivali su se rupci i klaruši, od perlica i tkanina, a od krep parira cvijetići – istaknula je Belošević i dodala kako su marljive ruke članica, djevojčicama plele pletenice.

Djeca su se okušala i u izradi luka i strijele te pračke, a i u potezanju užeta. Također, svim najmlađim posjetiteljima, uručeni su prigodni pokloni, boce za vodu sa logom DND-a – pojasnila je predsjednica DND-a Đurmanec i naglasila kako se veseli novim radionicama.

U večernjim satima je pod šatorom, na igralištu ispred škole održan koncert na kojem su nastupili Puhački orkestar Petrovsko – Špoljari, koji su publiku zagrijali s dobro poznatim skladbama. U tri izvedbe zagorskih pjesmama, kao vokalna pratnja pridružili su im se i Tomica Pavić Blatar, Marinko Smiljanec i David Janžek.

Nakon toga mnogobrojnoj publici koncert je održala grupa Šarmeri i dobro ih zabavila.

Paralelno se uz ostala događanja, na igralištu Osnovne škole Đurmanec, u organizaciji Sportskog društva Đurmanec održavao 1. mininogometni turnir “Željko Pavić – Kalc”, koji je okupio 40 ekipa.

Prvo mjesto osvojila je ekipa Elektrogips-mont, drugo mjesto Graditeljstvo Merkaš, treće SD Đurmanec i četvrto Orange Automation. Najboljim igračem proglašen je Filip Hanžić iz ekipe Elektrogips-mont.

Mario Klasić iz SD-a Đurmanec kazao je kako su zadovoljni odazivom ekipa i samim turnirom jer je sve prošlo u najboljem redu, te se nada da će se turnir održati i sljedeće godine.

Načelniku Damiru Beloševiću drago je što su se u organizaciju uključile udruge i pobrinule se da je sve na najvišem nivou. Pozvao je mještane i goste da se pridruže svim ostalim događanjima koji su pripremljeni za proslavu Dana državnosti.

Dodajmo, kako u petak od 20 sati pod šatorom nastupaju ŽVS Lire i tamburaši KUD-a Đurmanec, te njihove gošće ŽVS Strune iz Pregrade. Nakon toga nastupit će grupa Pandora i kao zvijezda večeri Mladen Grdović.

U subotu od 10 sati će se na igralištu kod osnovne škole održati pokazna vježba i prezentacija pasa Carinske uprave RH, a od 20 sati pod šatorom će nastupiti sve folklorne sekcije i tamburaši KUD-a Đurmanec te njihovi gosti.

Nakon KUD-a pozornicu će preuzeti Lidija Bačić.

sjever.hr 31.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.