Now Reading:
Stravičan iskaz žrtve nasilnika: Tukao me, vezao lancima, izgladnjivao… Izbola sam ga jer mi je prijetio da će me ubiti
Full Article 6 minutes read

Stravičan iskaz žrtve nasilnika: Tukao me, vezao lancima, izgladnjivao… Izbola sam ga jer mi je prijetio da će me ubiti

Na Županijskom sudu u Velikoj Gorici u nastavku suđenja 50-godišnjoj Zejnepe M., državljanki Srbije koja prebiva u Belgiji i koja je supruga Senada M. (48) pet puta ubola nožem u kući na velikogoričkom području, došlo je do prekvalifikacije kaznenog djela iz pokušaja ubojstva u pokušaj usmrćenja pa je optužena odlučila odmah djelo i priznati, piše Jutarnji list.

50-godišnjakinja je sat vremena kroz suze detaljno opisivala kroz što je sve prošla tijekom 32 godine suživota sa suprugom nasilnikom zbog kojeg je u više navrata bježala od kuće i spas tražila po sigurnim kućama Belgije.

Ipak, zbog opisa ključnog trenutka prvog zadanog uboda koji se u sudnici razlikovao od onog koji je dala u istrazi dva dana od ubadanja, optužena si je zakomplicirala stvar pravdajući sve to stresom.

– Zašto ste rekli u istrazi da je Senad ustao s trosjeda, da vam je prilazio te pokazivao neki sadržaj na mobitelu pa da ste ga uboli, a danas govorite kako se ustajao s fotelje na kojoj je sjedio pored vas te da vas je uhvatio za kosu kako bi vas vodio na tavan i riješio pa ste zato posegnuli za nožem koji je bio u fotelji? Što je od toga točno? Jeste li se bolje sjećali događaja onda ili sada? – upitao je tužitelj optuženu na što mu je Zejnepe M. ustvrdila da je “ovo što govori danas u sudnici istina i da je zbunjena, pod šokom i stresom bila i onda i danas jer ju je suprug stalno udarao, prijetio smrću njoj i obitelji...”, piše Jutarnji.

Opisala je i strahote koje je prošla u suživotu s nasilnikom.

– Kriva sam. Taj 13. svibanj prošle godine za mene je crni dan, nagori dan u mom životu. Bila sam napaćena i nije mi drago radi toga, ali ja sam ga ubola nožem braneći svoj život jer bi u protivnom bila ispod zemlje. Skidao me golu i maltretirao. Morala sam puzati po podu da vidim kako ću bez nogu jer mi ih je htio šipkom polomiti. Htio me zaliti i solnom kiselinom da izgorim, a prijetio je i da će mi peglom paliti intimni dio kako se ne bih mogla udati za drugoga. Govorio je i da će mi isjeći prste i jezik jer sam mu lagala da sam k njemu, kao 16-godišnjakinja, došla nevina. Ukupno me četiri dana držao vezanu. Prvo me vezao lancem na tavanu kuće gdje sam u polustojećem položaju s rukama u zraku, gladna i žedna provela 24 sata. Onda me sutradan u dnevnom boravku vezao nogom za svoju nogu, a navečer me vezao i u spavaćoj sobi. A tog 13. totalno je poludio, počeo skakati po kući, smijati mi se dok si grize prste i mene usput šamara. Kuću je zaključao i planirao me odvući opet na tavan te riješiti. Nitko ništa ne bi čuo jer je gore stavio zvučnike i muziku – rekla je u svoju obranu Zejnepe M. navodeći da je kao razlog tog njegova ponašanja bila ljubomora, ali i jer je smatrao da ga je bježeći od kuće u sigurnu kuću osramotila, piše Jutarnji.

Pune 32 godine su, kazala je još optužena, proveli zajedno, a od 2015. su i u braku. Imaju petero djece a nju je, napominje, pretvorio u roba kojem je sve branio.

– Tih nekoliko dana prije kobnog dana, povremeno bi me odvezivao jer sam mu obećavala da ću priznati sve što treba samo neka me ostavi na miru. Nije mi davao jesti, tek jednu bocu vode, a ironično mi je bio ponudio i svoju mokraću da popijem. Ispitivao me o ljudima koje ja ni ne poznajem. Čak je rekao da naša djeca nisu njegova nego da im je otac njegov otac te da im je on, stoga, brat. Preda mnom je čak zvao neke ljude u BiH s kojima je razgovarao o maloljetnicama da bi ih kupio, a jednom čovjeku je rekao i da me odvede u Italiju k bratu nakon što me osakati. Dok me tukao nudio mi je opcije da ubijem tog nekog Srbina, svoga brata ili njegova oca. Zbog svega sam molila da me ubije da više ne patim, ali me nastavio udarati šakom po glavi pa mi je ozlijedio uho i nosim aparat, zubi mi se od udaraca klimaju... Na dan kad sam ga ubola, odvezao me i sjedili smo u fotelji. Stalno se ustajao i pokazivao mi na mobitelu neke nepoznate osobe želeći da priznam da sam s njima u vezi. Bila sam upišana i strahovala. Držala sam se za fotelju i sjetila sam se da je kod naslona nož koji sam tamo stavila dan ranije nakon što nam je stol pukao – otkrila je dalje optužena opisavši da je nakon toga uslijedilo ono što nije priželjkivala.

Najednom ju je odlučio odvući ponovno na tavan pa ju je, tvrdi, uhvatio rukom za kosu.

Bio mi je život u pitanju. Ubola sam ga u lijevu stranu prsa dok se dizao s fotelje i pokušao povući gore. Njemu kao da nije bilo ništa od uboda jer me nastavio vući. Otvorila sam balkonska vrata držeći nož u ruci i vičući upomoć, ali je on vrata uspio zatvoriti i uvući me. Uhvatio me s leđa preko trbuha kako bi me pod svaku silu odvukao na tavan dok sam ja ruku s nožem držala u zraku da me ne ozlijedi. On ga je pokušavao zariti u mene, borili smo se i ubola sam ga još opet, i opet. Uspjela sam nekako otvoriti vrata s nožem u ruci i pobjeći u dvorište. Obilazila sam kuće susjeda tražeći pomoć, ali nigdje nikog nije bilo sve dok jedan susjed nije naišao. Zamolila sam ga da pozove Hitnu jer da sam ubila Senada nakon što me vezao lancem i htio ubiti – opisala je optužena koja je suprugu nanijela ozljede opasne po život i koji je spašen zahvaljujući promptnoj liječničkoj intervenciji i to na njezinu inicijativu.

Suprugova maltretiranja koja je proživljavala tijekom nekoliko desetljeća vještaci su kroz koordinirano psihološko-psihijatrijsko vještačenje te pristiglu dokumentaciju iz koje je vidljivo da se skrivala od nasilnika po sigurnim kućama i da je bila često prepuna modrica, zaključili da je bila u stanju dugotrajne patnje uzrokovane dugogodišnjim zlostavljanjem koje je kod nje rezultiralo kronificiranim PTSP-om. A u vrijeme kaznenog djela bila je smanjeno ubrojiva.

I sada, dok je u tijeku suđenje, nasilniku su izrečene tek mjere opreza na temelju kojih se ženi ne smije približiti. Više detalja o ovoj mučnoj priči, kao i o tome što je nasilnik rekao u svoju obranu na sudu, pročitajte ovdje.

foto: ilustracija
sjever.hr/jutarnji.hr
30.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.