Now Reading:
Paljenjem svijeća i izložbom slika u čast Žaljku Paviću – Kalcu u Đurmancu započelo obilježavanje Dana državnosti
Full Article 3 minutes read

Paljenjem svijeća i izložbom slika u čast Žaljku Paviću – Kalcu u Đurmancu započelo obilježavanje Dana državnosti

Paljenjem svijeća i molitvom kod spomen obilježja Željku Paviću – Kalcu u Đurmancu te otvorenjem izložbe slika u čast spomenutom branitelju u prostorima Osnovne škole Đurmanec u srijedu je započelo obilježavanje Dana državnosti. Pred okupljenim predstavnicima Općine Đurmanec, Udruge Tigrovi, Udruge hrvatskih branitelja Sv. Juraj Đurmanec molitvu je vodio fra Vlado Mustač.

Željko Pavić – Kalc iz Đurmanca bio je pripadnik 1. gardijske brigade Tigrovi. Poginuo je u Erdutu 25. srpnja 1991. godine, samo osam dana nakon navršene 24 godine, i prvi je branitelj iz Krapinsko-zagorske županije koji je svoj život dao za domovinu. Izložba, postavljena njemu u čast, za razgled ostaje otvorena sve do subote, u vremenu od 16 do 20 sati.

Veteran Tomislav Bedeniković, član Udruge Tigrova koja je idejni začetnik izložbe, rekao je da su likovne kolonije za Željka Pavića – Kalca pokrenute prije 12 godina s idejom da slike budu promovirane po cijelom Zagorju.

– Svake godine smo u drugom dijelu Zagorja, u drugoj općini, drugom gradu. Slike slikaju umjetnici koji nam dođu, često tu ima renomiranih, akademskih slikara i kipara te je dosad napravljeno više od 120 djela Željku u čast. Nešto od toga se donira ili pokloni, a sve s ciljem kako bi očuvali sjećanje na njega i na sve druge dečke, ali prvenstveno na njega kao prvog poginulog Zagorca – kazao je Bedeniković, zadovoljan što tu ideju održavaju i dan-danas.

Zahvalnost i ponos na Željka Pavića – Kalca istaknuo je i općinski načelnik Damir Belošević.

– Zapalili smo svijeće kako bismo se s pijetetom i zahvalnošću prisjetili svih naših poginulih branitelja, a posebno našeg Zagorca Željka Pavića. Zajedno s brojnim drugim hrvatskim braniteljima bio je tu kada je trebalo stati u obranu domovine i na tome mu beskrajno hvala. Drago mi je da se izložba nastavlja i ove godine, to je zaista jedan lijep način odavanja počasti – poručio je načelnik Belošević i potom svim mještankama i mještanima općine Đurmanec čestitao Dan državnosti.

Program obilježavanja Dana državnosti nastavljen je u četvrtak programom za najmlađe u organizaciji DND-a i malonogometnim turnirom, u petak slijedi nastup folkloraša, a u subotu će Carinska uprava RH-a izvesti pokaznu vježbu i prezentirati pse. Dodajmo da je za mještane pripremljen i zabavni program, među ostalim, koncerti Mladena Grdovića i Lidije Bačić.

Program obilježavanja Dana državnosti održava se u organizaciji Općine Đurmanec, KUD-a Đurmanec, DND-a Đurmanec, SD Đurmanec, Udruge hrvatskih branitelja Sv. Juraj Đurmanec a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja.

sjever.hr
30.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.