Now Reading:
ULAGANJA: Otvoren Dječji vrtić Fijolica u Draškovcu
Full Article 3 minutes read

ULAGANJA: Otvoren Dječji vrtić Fijolica u Draškovcu

Dograđen i obnovljen Dječji vrtić Fijolica Prelog – odjel Draškovec otvoren je u ponedjeljak, 27. svibnja – izvijestili su iz Grada Preloga.
Upravo su rekonstrukcija i dogradnja Dječjeg vrtića Fijolica u Draškovcu jedno od većih ulaganja ove godine na području Grada Preloga.

Naime, Grad Prelog je započeo s pripremom projektne dokumentacije za prijavu projekta „Rekonstrukcija, dogradnja i opremanje Dječjeg vrtića u Draškovcu“ prema Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju još u lipnju 2021. Krajem 2022. godine, potpisan je Ugovor o financiranju projekta Rekonstrukcija i opremanje Dječjeg vrtića Fijolica Prelog, Područno odjeljenje Draškovec. Tim ugovorom Grad Prelog je za dogradnju vrtića u Draškovcu dobio maksimalan iznos mogućih sredstava, 589.902,24 eura. Radovi su počeli u drugoj polovici 2023. godine, a za vrijeme izvođenja radova djeca iz Dječjeg vrtića u Draškovcu bila su smještena u prostor Osnovne škole Draškovec. Ugovor o javnoj nabavi robe, koji se odnosi na nabavu opreme potrebne za Dječji vrtić Fijolica u Draškovcu, s tvrtkom Astreja Plus iz Zagreba potpisan je u siječnju u prostorima Uprave Grada Preloga. Ugovorena vrijednost opreme iznosila je 39.853,59 eura bez PDV – a. Projekt je izradila tvrtka OGP d..o.o., izvođač radova bila je tvrtka Gradis d.o.o. Savska Ves, a nadzor je vršila tvrtka MENA d.o.o., Čakovec.

U obnovi i dogradnji, vodilo se računa i o novitetima te je ovo jedan od prvih vrtića koji uvodi baktericidne lampe u dvije jasličke skupine. Sama dezinfekcija dovodi i do znatnog poboljšanja kvalitete boravka djece u jasličkim skupinama i smanjuje rizik od sekundarnih infekcija odnosno raznih zaraznih bolesti. Prije realizacije projekta proširenja i dogradnje Područnog odjeljenja u Draškovcu, maksimalan broj djece (prema Državnom pedagoškom standardu i sukladno projektno-tehničkoj dokumentaciji) je bio 45 djece, a sada je kapacitet dječjeg vrtića više od 70 djece.

Prije otvorenja, župnik Župe sv. Roka Draškovec Krunoslav Kefelja blagoslovio je vrtić pritom poklonivši ravnateljici vrtića Kristini Posavec raspelo, a vrpcu su svečano prerezala djeca: Mia, Rahela, Roko i Lovro. Svima su se obratili izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković, saborski zastupnik i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, predsjednik Mjesnog odbora Draškovec Nino Marđetko te ravnateljica Dječjeg vrtića Fijolica, posebno ponosna, Kristina Posavec.

Gradonačelnik Kolarek posebno je zahvalio dugogodišnjem predsjedniku Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Fijolica Matiji Strahiji te voditeljici ovog projekta ispred Grada Preloga, Mateji Kavran Matjačić. Svečanosti otvorenja nazočili su i državna tajnica u Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije Elizabeta Kos, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, ravnateljica Osnovne škole Draškovec Margit Mirić, bivša dugogodišnja ravnateljica Dječjeg vrtića Fijolica Brankica Mezga, ravnatelji prijateljskih škola i vrtića, predstavnici županijskih i gradskih tvrtki i institucija, kao i načelnici i predstavnici susjednih međimurskih općina.

U prigodnom programu predstavila se mlada glazbenica Tena Panić, zatim Krunoslav Lajtman, dok je uvodne stihove o vrtiću svoje bake Jacinte Matjačić, recitirala Paola Kovač. Predstavile su se i skupine mališana iz Dječjeg vrtića Fijolica, prigodnim programom kojeg su uvježbali sa svojim vrijednim i marljivim odgajateljicama.

foto: prelog.hr

sjever.hr/prelog.hr
28.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.