Now Reading:
Općina Veliko Trgovišće svečanom sjednicom obilježila svoj dan, dodijeljena i javna priznanja
Full Article 8 minutes read

Općina Veliko Trgovišće svečanom sjednicom obilježila svoj dan, dodijeljena i javna priznanja

U utorak je uz prisustvo brojnih uzvanika i gostiju održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Veliko Trgovišće u novootvorenom Centru za kulturu dr. Franjo Tuđman koji je svečano otvoren baš uoči same sjednice. Scenografiju Kulturnog centra izradio je Stjepan Đukić Pišta.

Svečanost je pozdravnim govorom otvorila predsjednica Općinskog vijeća Štefica Kukolja. Zahvalila je svima što su se odazvali na poziv i uveličali ovaj Dan Općine i dan rođenja prvog hrvatskog predsjednika, doktora Franje Tuđmana.

– Prije godinu dana na svečanoj sjednici željeli smo, očekivali i planirali tek započeti projekt novi kulturni centar završiti i željeli smo današnju sjednicu održati ovdje u ovom našem mega projektu. Jako sam ponosna da smo to uspjeli napraviti u godinu dana, ponosna sam na realizaciju ovog projekta – rekla je Kukolja i tom prilikom zahvalila državnoj i županijskoj vlasti te načelniku Grebličkom na vizijama, željama i realizacijama svega započetog.

– Zahvaljujem se svojim vijećnicama i vijećnicima na odrađenom poslu. Prije nekoliko dana smo imali sjednicu s 27 točaka i sve su one jednoglasno izglasane, imamo jako dobrog lidera – poručila je Kukolja.

Prigodnim govorom prisutnima se potom obratio dječji načelnik Općine Toni Horvat, rekavši kako se njegovo djetinjstvo, koje je proveo trčkarajući za nogometnom loptom, približava kraju i da je vrijeme za donošenje odluka.

– Za tu me životnu prekretnicu podrškom pripremila obitelj, a da djeca i mladi imaju pravo glasa i mogućnosti sudjelovanja, podučili su me odgajatelji, učitelji te voditelji participativnih programa. Na inicijativu župana Željka Kolara, našeg načelnika Roberta Grebličkog. Odgovorni su što se „Bajka na dlanu” kreira po mjeri djece i mladih koji argumentirano znaju zauzeti svoj stav, cijenimo to osnaženje za naše bolje sutra – kazao je Horvat.

Općinski načelnik Robert Greblički u svom je govoru posebnu zahvalu uputio državnom tajniku u Ministarstvu poljoprivrede Zdravku Tušeku te se osvrnuo na veliki realizirani projekt, novootvoreni Kulturni centar.

– Projekt smo sproveli uz Ministarstvo poljoprivrede i Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Prijavili smo ga 2021. godine, a uspješno završili danas. Ishodili smo i uporabnu dozvolu prije nekoliko dana. Sveukupni iznos investicije je 1.360,252,06 eura, a odobreno je od Ministarstva 995.876,80 i prijavom vlastite komponente Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije 200.000 eura. Izvođač je bila tvrtka MDK, naša domaća tvrtka – kazao je načelnik pa zahvalio svima na upornosti, predanom radu i trudu.

Dotaknuo se potom Fonda solidarnosti preko kojega je Općina sufinancirala razne projekte u komunalnoj infrastrukturi, pa je tako kroz prijavu na poziv Krapinsko-zagorske županije dobiven vaučer u iznosu od dva milijuna i 132.250 eura bespovratnih financijskih sredstava.

– Tu smo imali različite operacije, od sanacije klizišta, komunalne infrastrukture, oštećenih u potresu na kompletnom području Općine Veliko Trgovišće. Imali smo nadalje mjesta izvođenja radova na sanaciji mosta u Ravnicama, vraćanje u prvobitno stanje nerazvrstanih cesta Dubrovčan-Mrzlo Polje, vraćanje u prvobitno stanje ceste Jezero Planičko, rekonstrukcija ulica Antuna Mihanovića i kralja Tomislava, otprilike 2,1 milijun eura – nabrojao je Greblički pa nastavio:

– Imali smo nadalje sanaciju nerazvrstanih cesta oštećenih u potresu, mjesto izvođenja radova cesta Vižovlje-Mrzlo Polje, nerazvrstana cesta Ravnice: Sveta Tri Kralja-Vilanci, nerazvrstana cesta Veliko Trgovišće kraj groblja, vrijednost radova 863.943,75 eura. Imali smo i sanacije nerazvrstanih cesta javna infrastruktura nerazvrstanih cesta – Vilanci-Domahovo-Dubrovčan-Bezavina u vrijednosti od 720 tisuća eura – rekao je Greblički.

Osim toga, dodao je kako je Općina uspješno nabavila novo vatrogasno vozilo za Dobrovoljno vatrogasno društvo, za kompletnu Vatrogasnu zajednicu Općine Veliko Trgovišće. Riječ je o autocisterni u vrijednosti 230 tisuća eura.

– Preko LAG-a Zeleni bregi prijavili smo na natječaj projekt Javna zelena površina „Park s tematskom stazom”, ukupne vrijednosti 145.310,40 eura, a odobreno nam je 32.917, 22 eura. Partner nam je bila turistička zajednice Općine Veliko Trgovišće. Nadalje, imali smo poboljšanje uvjeta u dječjim vrtićima, uređenje dječjeg igrališta Rožnica u vrijednosti 98.236,38 eura, a odobreno nam je bilo 29.880 iz EU fondova. Uredili smo i igralište u Područnoj školi Dubrovčanu, cijena tog projekta je bila 150 tisuća eura i financirana je vlastitih sredstava – rekao je i dodao kako su u pripremi brojni drugi projekti za koje su već potpisani ugovori.

Tu su i energetske obnove društvenih domova, ali i rekonstrukcije sportskih građevina, adaptacija i opremanje nogometnog terena u Velikom Trgovišću.

– Nadalje, imamo jedan novi mega projekt, a to je izgradnja i opremanje predškolskih ustanova. Uspješno smo se prijavili na poziv NPOO-a za opremanje Dječjeg vrtića Rožica. Ukupna procijenjena investicija je četiri milijuna i 175 tisuća eura, od toga je sufinancirano milijun i 197 tisuća eura – kazao je načelnik.

Naveo je potom kako se nada da će se neke stvari promijeniti te da je pričao sam s državnim tajnikom i da su se radile korekcije s obzirom na to da su postoci sufinanciranja dosta mali.

– Krenuli smo u drugu fazu nadogradnje groblja ovdje u Velikom Trgovišću i trebalo bi se proširiti za oko 65 grobnih mjesta. Sa Zagorskim vodovodom provedena je aglomeracija kroz Veliko Trgovišće. Provedena je i optika i nadamo se da će uskoro biti na kompletnom području općine Veliko Trgovišće – rekao je Greblički i potom čestitao svima na rezultatima te zahvalio Općinskom vijeću i djelatnicima Upravnog odjela.

– Čestitam svim nagrađenima koji su se potrudili da ove naše plakete zasluže, a ja se nadam da će i u budućnosti biti toliko aktivnih. Aktivizma u našim udrugama ne nedostaje, a s druge strane ne nedostaje ni rezultata – poručio je za kraj načelnik Greblički.

Riječ gostiju

Uime gradonačelnika i načelnika prigodnu čestitku povodom Dana Općine uputio je gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, istaknuvši kako je Općina Veliko Trgovišće jedna od lidera po ekspanziji razvijenosti zadnjih nekoliko godina.

Čestitavši načelniku i njegovim suradnicima te svim nagrađenima, Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar naglasio je kako je Općina u zadnjih godinu dana realizirala mnogobrojne projekte, dodavši kako ih u narednom razdoblju očekuje energetska obnova Područne škole Dubrovčan.

– Kroz APN smo u suradnji s Općinom pripremili dokumentaciju i javili se na natječaj NPOO-a za izgradnju sportske dvorane u Velikom Trgovišću. Ono što trenutno radimo, zajedno s Općinom, je most preko Horvatske koji bi spojio poslovnu zonu Veliko Trgovišće i Zabok s obzirom na to da je Veliko Trgovišće s poslovnom zonom došlo puno bliže Velikoj Horvatskoj – kazao je župan.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, čestitao je načelniku Grebličkom Dan Općine i svima nagrađenima koji su ne samo proteklih godinu dana već i prethodnih godina stup ove općine, i koji su zadužili svoju općinu svojim radom, djelima i rezultatima.

– Isto tako, čestitam dragom prijatelju Robertu na ovom hvalevrijednom projektu koji je danas gotov i od danas pa nadalje koristit će ga mještani općine Veliko Trgovišće, ali i svi oni koji će promicati kulturu i za sve ono što će se odvijati ovdje – dodao je državni tajnik Tušek.

Izaslanica predsjednika RH i savjetnica predsjednika RH za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić čestitala je Dan Općine u svoje osobno i uime predsjednika Zorana Milanovića te kazala kako joj je osobito zadovoljstvo biti na otvorenju ovog prekrasnog objekta, Centra za kulturu koji nosi ime po prvom hrvatskom predsjedniku neovisne i samostalne Republike Hrvatske i koji je uglavnom financiran sredstvima iz proračuna i sredstvima Vlade RH.

Dodijeljena priznanja

Svečana sjednica ujedno je bila prilika da se dodijele nagrade i druga javna priznanja građanima i pravnim osobama za naročite uspjehe na području gospodarskog i društvenog života od značaja za Općinu Veliko Trgovišće.

Nagradu Općine tako su dobili Rudolf Kontrec za izuzetan doprinos i aktivan rad u poboljšanju životnih uvjeta umirovljenika te Milivoj Kralj za izuzetan doprinos i aktivan rad u Lovačkom društvu „Lisica”.

Plaketa Općine dodijeljena je Srećku Prusini za istaknuti doprinos u jačanju kulture dijaloga i razvoju društvenih odnosa te Rajku Furešu za istaknuto zalaganje i aktivan rad u polju društvenih i kulturnih odnosa.

Dodijeljene su i Pohvalnice Općine Veliko Trgovišće. Pohvalnicu su dobili Michel Bartolić za doprinos u radu i djelovanju Puhačkog orkestra Mrzlo Polje, Božidar Štefanović za zalaganje i aktivan rad u polju društvenih odnosa, Dragutin Tomašković za doprinos u radu s djecom kroz djelovanje Društva „Naša djeca” Veliko Trgovišće, Viktorija Brinjuvar za zalaganje i aktivan rad u području vatrogastva, Štefanija Benko za stručno, savjesno i odgovorno vođenje JUO općine Veliko Trgovišće te Dora Balija za humanu gestu prema drugima.

Uime svih nagrađenih, Općinskom vijeću i načelniku na dodijeljenim nagradama zahvalio se Rajko Fureš.

– Svima nama to je veliki poticaj za daljnje aktivnosti i nadam se da ćemo i ubuduće opravdati povjerenje Općine Veliko Trgovišće. Svim mještankama i mještanima želim sve najbolje i daljnji prosperitet i puno uspjeha, da nastave ovim stazama – poručio je Fureš.

mlpetrinjak/sjever.hr
14.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.