Now Reading:
Varteksovi radnici krenuli u štrajk, Uprava im nudila 50 eura da ne sudjeluju
Full Article 3 minutes read

Varteksovi radnici krenuli u štrajk, Uprava im nudila 50 eura da ne sudjeluju

Radnici Varteksa jutros u 6 sati krenuli su sa štrajkom, potvrdio je predsjednik Udruge radničkih sindikata Tomislav Rajković na konferenciji za medije.

– Štrajk smo pokrenuli zbog neisplate plaća. Plaće nisu isplaćene jednim dijelom za veljaču i cijele plaće za ožujak ove godine. Štrajk će trajati dok se te plaće ne isplate – rekao je Rajković dodajući kako su Varteksovi radnici te sam Varteks taoci vrijednosti Varteksove imovine za koju kaže da su oko bacili pripadnici krupnog kapitala koji je se žele domoći što jeftinije i što brže.

Dodao je da je uzrok i loše vođenje kompanije, od prijašnjih Uprava, no posebice od sadašnje Uprave, odnosno članice Uprave, Jelene Bošnjak.

– Poslovanje i politiku kompanije nije odredila poslovanju kakvo bi trebalo biti, odnosno potrebama Varteksa. Isto tako, članica Uprave većinom radnog vremena uopće nema u Varteksu, ona se bavi nekim svojim privatnim biznisom. Ona više, nažalost, ne uživa povjerenje radnika i mi želimo da ona s te pozicije ode i da vlasnik postavi novu Upravu – rekao je Rajković te dodao kako je Bošnjak na štrajk reagirala dopisom u kojem je štrajk htjela prekinuti na način da radnicima nudi 50 eura ako neće sudjelovati u štrajku, što je protuzakonito.

– Zakonom o radu zabranjeno je stavljati u nejednak položaj bilo kojeg radnika koji sudjeluju u štrajku, u odnosu na onog koji ne sudjeluje i mi ćemo znati pravno odgovoriti na to – poručio je Rajković.

Rješenje problema vide u prodaji neaktivne imovine, odnosno imovine koja Varteksu trenutno ne služi ničemu, a prema njihovim informacijama, vrijednost imovine iznosi preko 20 milijuna eura.

– Tu vidimo da drugog rješenja trenutno nema, s obzirom na politiku kakvu vodi vlasnik i kakvu vodi trenutna Uprava. Vjerujemo da Varteks ponovno može postati ono što je nekada bio – tekstilni div, isto tako perjanica hrvatske tekstilne industrije i pozivamo sve vjerovnike da prestanu igrati igre oko Varteksa, da omoguće radnicima da rade ono što najbolje znaju, a to je šivati najkvalitetnija odjela i sve tekstilne proizvode u Hrvatskoj, da maknu šape s Varteksove imovine i dozvole da napokon Varteks se vrati i osnovi na zdrave noge – rekao je Rajković.

Inače, za 21. svibnja najavljena je Glavna skupština Varteksa na kojoj je jedna od točaka odluka o dokapitalizaciji poduzeća za oko 100 tisuća eura. Kako je rekao Rajković, prema onome što im je predstavio jedan od najvećih dioničara društva, ona sama neće biti dovoljna za nastavak poslovanja.

– Što se tiče prodaje imovine, kada bi se našlo pozitivno rješenje bilo bi dovoljno i vjerujemo da će tako biti – rekao je Rajković.

Na konferenciji za medije obratio se i Varteksov drugi dioničar po redu, Stjepan Čajić koji je rekao kako je prodaja neaktivnih nekretnina samo djelić slagalice rješenja.

– Ukupan dug koji je osiguran imovinom vjerovnika iznosi oko 22 milijuna eura. Obavljeni su razgovori s vjerovnicima, ali glavnu riječ vode banke. Kada bi se radila prisilna prodaja nekretnina, sav novac bi išao bankama i od tuda proizlazi najveća pregovaračka snaga u pregovorima. HBOR traži kompletan iznos od prodaje da se najprije zatvori dug, a da se nakon toga dogovaraju vlasnici i ostali vjerovnici o podjeli tog novca. Odluka hoće li se ići u prodaju ili ne je na Upravi – rekao je Čajić.

n.p.bajz/sjever.hr

06.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.