Now Reading:
Međimurski je dan rijeke Mure, jedne od posljednjih značajno očuvanih europskih nizinskih rijeka
Full Article 2 minutes read

Međimurski je dan rijeke Mure, jedne od posljednjih značajno očuvanih europskih nizinskih rijeka

Najsjevernija hrvatska „granična’ rijeka”, rijeka Mura, izvire na 1898 metara nadmorske visine, pod golemom stijenom, u Nacionalnom parku Hohe Tauern u Austriji.

No, iako je blago nekoliko zemalja koje dijeli i spaja, nigdje Mura nije toliko opjevana kao u Međimurju. Njezina ljepota, ali i hirovitost teku i stihovima međimurske popevke.

U svom protoku kroz Međimurje do ušća u Dravu, rijeka Mura tvori brojne meandre, rukavce i bare, a time i ekosustava koje treba očuvati.

S obzirom na činjenicu da je Mura jedna od posljednjih značajno očuvanih europskih nizinskih rijeka gdje je dugotrajna interakcija čovjeka i prirode proizvela osebujne ekološke, biološke, kulturne i estetske vrijednosti, Skupština Međimurske županije je još 18. travnja 2001. godine proglasila zaštićeni krajobraz Mure s pripadajućim širim područjem. Taj se datum obilježava i kao Međimurski dan rijeke Mure.

Značajni krajobraz rijeke Mure danas je dio Regionalnog parka Mura-Drava, Ekološke mreže Natura 2000 te Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Značajnim krajobrazom rijeke Mure upravlja Međimurska priroda, javna ustanova za zaštitu prirode.

Međimurska županija sa svojom Turističkom zajednicom Muru predstavlja gostima kao iznimno prirodno blago, ali i kroz njezin stoljetni utjecaj na život ljudi. Uz niz interpretacijskih centara uz Muru, prošle godine otvorena je i poučna staza nazvana Čovjek i rijeka kojom šetači putuju u prošlost ljudi koji su živjeli uz međimurski dio obale Mure. Staza se proteže od Centra za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu do obale Mure, a na tom putu posjetitelje dočekuje deset poučnih postaja koje svjedoče o odnosu čovjeka i rijeke tijekom stoljeća.

sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
18.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.