Now Reading:
Velika ulaganja Hrvatskih voda: Potpisan ugovor o privremenom financiranju projekta Aglomeracije Varaždin
Full Article 2 minutes read

Velika ulaganja Hrvatskih voda: Potpisan ugovor o privremenom financiranju projekta Aglomeracije Varaždin

U Varaždinu je u ponedjeljak potpisan Ugovor o privremenom sufinanciranju projekata „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin“. Ugovor su u prostorijama Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda potpisali direktor Varkoma Bruno Ister i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Kako je istaknuo direktor Đuroković, ukupna vrijednost projekta iznosi više od 113 milijuna eura, od kojih je 65 milijuna eura financirano sredstvima Europske unije.

– Zahvaljujući odluci Vlade Republike Hrvatske omogućeno je privremeno sufinanciranje praktički u ovoj godini. Nedavno smo potpisali ugovor za pročišćavanje otpadnih voda za grad Varaždin u vrijednosti od oko 40 milijuna eura bez PDV-a. Očekujemo da će se i tu aktivnosti revitalizirati i očekujemo financiranje. Ono što je važno je da su mreže već gotovo dovršene, a ono što je građane najviše mučilo na području Aglomeracije Varaždin bilo je to kopanje ceste i asfaltiranje, vjerujem da će se otkloniti svi nedostaci i da će kruna svega biti dogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda za oko 127 tisuća stanovnika – rekao je Đuroković, istaknuvši da je najveća vrijednost projekta priključenje više od 40 tisuća stanovnika na kanalizacijski sustav.

Dodao je da su dosad realizirana 244 kilometara sustava odvodnje.

– Sve je to trebalo iskopati, ugraditi cijevi, sanirati i preasfaltirati, tako da smo na jednom završetku najgoreg dijela, kopanja, a vjerujem da će i uređaj biti završen, dok je Vlada RH osigurač i osigurava daljnje financiranje – kazao je Đuroković pa naveo da je Varaždinska županija obilovala projektima u izvedbi Hrvatskih voda.

– Riješili smo i Varaždinske Toplice, još uvijek Ivanec. Vlada RH je još dala 10-ak milijuna eura i tvrtka Varkom još 8,5 milijuna eura, što će unaprijediti vodokomunalnu djelatnost na području Varaždinske županije, te će biti više od 300 kilometara novih kanalizacijskih kolektora na području Varaždinske županije. S još tri uređaja zbrinut će se 140.500 stanovnika, zajedno s industrijom s otpadnim vodama na tom velikom području – zaključio je Đuroković.

foto: arhiva
sjever.hr
16.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.