Now Reading:
Poljoprivrednicima ludbreške regije na raspolaganju je digitalni agronomski savjetnik
Full Article 2 minutes read

Poljoprivrednicima ludbreške regije na raspolaganju je digitalni agronomski savjetnik

Poljoprivrednici ludbreške regije u ponedjeljak su imali priliku upoznati se s Gradskim savjetnikom – inovativnom AI komunikacijskom platformom.

Ovaj digitalni agronomski savjetnik ima cilj očuvati lokalnu poljoprivrednu proizvodnju, pomoći poljoprivrednicima u pristupu znanju, savjetima i bitnim informacijama za unapređenje njihove proizvodnje i postizanja lokalne održivosti. Platformu je razvila agrotehnološka tvrtka AGRIVI, a funkcionira preko WhatsAppa.

– Očuvanje održivosti poljoprivredne proizvodnje izuzetno nam je važno. Ovo platformom idemo ukorak s vremenom i podrška smo u procesu digitalne transformacije. Osnovna uloga ove inovativne platforme je u pružanju podrške poljoprivrednicima, i to u vidu znanja i savjeta o širokom spektru agronomskih tema, od općih pitanja o poljoprivredi, do prevencije od štetnika i bolesti, nutritivnim potrebama biljaka i gnojidbi, dozvoljenim sredstvima za zaštitu biljaka ili regenerativnim praksama – rekli su iz Grada Ludbrega.

Gradski savjetnik je komunikacijska platforma s umjetnom inteligencijom u pozadini, koja gradovima omogućuje da poljoprivrednicima donesu jednostavan digitalni alat na WhatsApp platformi koji pruža uvijek dostupan pristup informacijama, znanju i savjetima kako o općenitim agronomskim temama bitnim za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, tako i o važnim gradskim temama za poljoprivrednike poput natječaja, potpora, i ostalim informacijama koje mogu olakšati upravljanje poljoprivrednim gospodarstvima.

Gradovi tako od sada mogu donijeti svog Gradskog WhatsApp savjetnika koji je ujedno i informativna služba gradske uprave za sva pitanja o poljoprivredi, a dostupan je poljoprivrednicima 24 sata u danu, 7 dana u tjednu pružajući im podršku u svim aspektima njihovog poslovanja.

Digitalizacija je neizbježna kao podrška i alat za osiguranje budućnosti poljoprivredne industrije, posebno s obzirom na potrebu održivosti globalnog prehrambenog sustava i opskrbe rastućeg svjetskog stanovništva. U Hrvatskoj, gdje digitalizacija poljoprivrede iznosi svega 5 posto, mali i srednji proizvođači čine većinu sektora, ali često nailaze na prepreke poput nemogućnosti pristupa agronomskom savjetu i znanjima.

Također, Gradski savjetnik potiče i aktivnu suradnju gradova s poljoprivrednicima kroz proaktivno dijeljenje informacija o natječajima, potporama i lokalnim događanjima, ili pak prikupljanju podataka poljoprivrednika u slučaju elementarnih nepogoda, pojave značajnih štetnika i slično.

sjever.hr
16.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.