Now Reading:
OŠ Stubičke Toplice domaćin “Programa prometne kulture za najmlađe”
Full Article 3 minutes read

OŠ Stubičke Toplice domaćin “Programa prometne kulture za najmlađe”

U četvrtak je u Stubičkim Toplicama bilo zanimljivo i živo za naše najmlađe učenike drugih razreda. Naime, u OŠ Stubičke Toplice održavala se provedba preventivnog programa pod nazivom “ Program prometne kulture za najmlađe” na kojem se pridružio i načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak.

Preventivna akcija provodi se u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU krapinsko-zagorska, PP Donja Stubica, DVD Strmec Stubički, GDCK Donja Stubica pod pokroviteljstvom Minstarstvo znanosti i obrazovanja, Krapinsko–zagorske županije i Općine Stubičke Toplice.

Načelnik Beljak je kazao kako je Općina već deset godina prijatelj ovog programa, a nastaviti će to biti i dalje. Dodao je načelnik kako je ovaj program od iznimne važnosti za najmlađe kako bi se što bolje upoznali s ponašanjem u cestovnom prometu te bili što sigurniji i na putu do škole i od škole do doma, te kako bi naučili kako reagirati u određenim situacijama što se tiče i ozljeda i u slučaju požara.

-Osim što su sve vidjeli i naučili, našim učenicima je ipak bilo najzanimljivije ući u policijsko vozilo i sjesti na policijski motor kao i gađati metu vodenim mlazom. Siguran sam da su kroz vježbu i igru puno naučili – rekao je načelnik.

Nakon održanog teorijskog dijela, učenici su prošli obuku o cestovnom prometu, prvoj pomoći i protupožarnoj zaštiti, te kroz igru utvrdili mnogo važnih lekcija. Na šarenom prometnom poligonu, djeca su imala priliku iskušati sve svoje vještine u ulozi vozača, a sve u cilju kako bi bili bolji i sigurniji pješaci. Promet su na poligonu regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice, a mališani su vožnju odradili za čistu peticu.

Nakon prometa na red je došla i radionica “Prve pomoći” koju je provodilo GDCK Donja Stubica. Edukaciju je provodila ravnateljica Maja Rešetar Pavrlišak i djelatnica društva Valentina Sviben, koje su posebno licencirane za pružanje ovakvog vida edukacije iz prve pomoći za naše najmlađe. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa).

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku obnoviti znanje iz cestovnog prometa, upoznati se s policijskim vozilom i motorom te zanimanjem policajca, kojeg je ponosno prezentirao policijski službenik za preventivu cestovnog prometa Denis Vorih – vođa sektora PU-krapinsko i Željko Bingula – policijski službenik i prometni motociklist iz PP Donja Stubica.

Posebnu vatrogasnu radionicu pripremili su članovi DVD-a Strmec Stubički, Stjepan Sokač – predsjednik Društva i Ivan Bartol – operativni član koji su polaznike upoznavali s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog nakon čega su djeci prikazali vježbu s brentačama, odnosno gađanje mete vodenim mlazom.

Osim OŠ Stubičke Toplice, u programu su sudjelovale i OŠ Donja Stubica i OŠ Oroslavje.

sjever.hr/FBOpćina Stubičke Toplice 16.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.