Now Reading:
Varaždinski Trg tradicijskih obrta dobio je novog korisnika – obućara!
Full Article 2 minutes read

Varaždinski Trg tradicijskih obrta dobio je novog korisnika – obućara!

Varaždinski Trg tradicijskih obrta dobio je novog korisnika. Naime, klobučaru, kovaču, pčelaru, keramičarki i suvenirnici pridružio se – obućar.

Varaždin je od srednjeg vijeka bio poznat kao obrtnički grad u kojem su djelovali brojni cehovi, između ostalog, razvijeni su bili kožarski i postolarski zanat.

Tradiciju nastavlja Varaždinac Zoran Vinceković koji se bavi proizvodnjom i popravkom obuće te proizvodnjom različitih predmeta od kože poput torbi, novčanika i narukvica. Uselio je u prodajno-prezentacijsku kućicu u samom središtu grada, nasuprot Uršulinske crkve, u kojoj izlaže i prodaje svoje proizvode koje gotovo u potpunosti izrađuje ručno od prirodne kože, ali i prezentira postupak izrade cipela te tako turistima i svima zainteresiranima pokazuje koliko je stručnosti i preciznosti potrebno prilikom ručne izrade cipela. Novi korisnik Trga tradicijskih obrta nudi i uslugu sitnih popravaka na cipelama kako bi im poboljšao funkcionalnost i estetski dojam. Modernizacija je donijela promjene u načinu proizvodnje obuće, no zahvaljujući vrijednim pojedincima poput Zorana Vincekovića, tradicija živi i dalje.

Već više od dva desetljeća Trg tradicijskih obrta nezaobilazna je turistička atrakcija Varaždina. Njegovi korisnici prezentiraju pomalo zaboravljene vještine i čuvaju bogatu i dugu tradiciju varaždinskog obrtništva te promoviraju autohtone proizvode. Ovdje možete kupiti razne proizvode od meda, iskovati novčić za sreću, nabaviti različite uporabne predmete od keramike ili suvenire za uspomenu, obnoviti garderobu novim šeširom ili kapom, a od sada ponovno i cipelama, ali i torbama, novčanicima i narukvicama od kože.

Trg tradicijskih obrta otvoren je od travnja do listopada, a dopuste li vremenski uvjeti te po potrebi i u ostalim mjesecima. Radno vrijeme je od utorka do nedjelje, od 10 do 18 sati, a najatraktivnije će na Trgu biti subotama od sredine svibnja kad su u planu gostujući programi i radionice tradicijske kulture (licitarstva, čipkarstva, izrade tradicionalnog nakita).

sjever.hr
11.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.