Now Reading:
U subotu u Krapini tradicionalna manifestacija „Babičini kolači“: Za titulu najbolje borit će se 28 babica
Full Article 2 minutes read

U subotu u Krapini tradicionalna manifestacija „Babičini kolači“: Za titulu najbolje borit će se 28 babica

U subotu će se u sportskoj dvorani Srednje škole Krapina održati 16. po redu manifestacija „Babičini kolači“. Ove godine domaćin je grad Krapina jer od tud dolazi prošlogodišnja pobjednica Branka Čaušević s kolačem Lješnjakova torta “Zagorka”.

„Babičini kolači“,natjecanje zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka, jedinstvena je manifestacija Krapinsko-zagorske županije kojom ona promiče vrijednosti žena, obitelji te živom čuva gastronomsku tradiciju Zagorja.

Za pobjedničku lentu natječe se 28 babica koje dolaze iz svih dijelova Županije, a osvaja ju ona, čiji kolač dobije najviše bodova za autohtonost recepture i sastojaka, za okus i izgled kolača te za domišljatost u prezentaciji. Svaki detalj koji oko može zamijetiti, a nepce okusiti, važan je element pri bodovanju vrsne ocjenjivačke komisije koja proglašava pobjednicu.

Ove godine babice će se natjecati pred ocjenjivačkom komisijom koju čine vrsni gastronomski znalci Branko Čukelj, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza a ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki i Dražen Đurišević, promotor Podravkine kuhinje.

Osim za jedno od tri pobjednička mjesta, babice se natječu i za priznanje za vizualni dojam pod nazivom „Izvorno zagorsko“. U ovoj kategoriji boduje se opći dojam koliko su se natjecateljice svojom odjećom koju su odabrale nositi prilikom manifestacije i dekoracijom svog izlagačkog mjesta uspjele približiti starini zagorskog duha i tradiciji, a o tome će uz predsjednicu žirija Senku Jurina, folkloristkinja iz Zaboka odlučivati i direktorica turističke zajednice grada Krapine Nedeljka Vodolšak te pjesnikinja i dopredsjednica udruge “Hrvatska žena” Marija Hlebec. Kao i svake godine, nakon manifestacije i natjecanja bit će izdana i knjiga svih recepata kolača natjecateljica.
Događanje počinje u 17 sati.

foto: arhiva

sjever.hr 08.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.