Now Reading:
Župan Kolar ugostio guvernera Središnje Središnje Grčke: „Udruživanjem kapaciteta možemo do boljih rezultata”
Full Article 3 minutes read

Župan Kolar ugostio guvernera Središnje Središnje Grčke: „Udruživanjem kapaciteta možemo do boljih rezultata”

U posjet Krapinsko-zagorskoj županiji u ponedjeljak je stigao guverner regije Središnje Grčke Fanos Spanis sa suradnicima. Povod dolasku bili su razgovoru o mogućnostima produbljivanja suradnje u brojnim segmentima gospodarstva, društva, kulture i turizma, jer su upravo ove dvije regije među vodećima u svojim državama.

Direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Helena Matuša je istaknula da joj je drago da su ugostili guvernera Spanisa.

– Tema današnjeg sastanka bile su mogućnosti suradnje i u sektoru turizma, ali i sektoru metaloprerađivačke industrije, s obzirom da je industrijska proizvodnja u centralnoj Grčkoj vrlo jaka – rekla je Matuša te dodala da su tijekom sastanka prezentirani potencijali jedne i druge regije te je zaključeno da će nastaviti konkretan rad na projektima.

Gostima iz Grčke prezentirano je gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije, potencijali u turizmu, ali i strateški projekti koji se provode i financiraju pute europskih fondova. Bila je to prilika da se domaćini predvođeni županom Željkom Kolarom upoznaju s potencijalima Središnje Grčke. Naime, riječ je o grčkoj regiji koja je površinom druga najveća i koja ima više od pola milijuna stanovnika, ali ima i more, i planine i povijesne lokalitete. Posvećeni su poljoprivrednoj proizvodnji, stoga ne čudi da iz ove regije dolazi čak 11 zaštićenih proizvoda na EU razini koji su redovito uključeni u njihove turističke sadržaje.

– Ono što smo zaključili i dogovorili, s obzirom na to da su i Hrvatska i Grčka članice Europske unije, s obzirom na zajedničke kapacitete bez obzira na to što su oni dosta veća regija od naše, je da ćemo u sljedećih nekoliko mjeseci spojiti obrtničke i gospodarske komore, te županijske, odnosno regionalne turističke zajednice. Na taj će se način najbolje vidjeti za koje su naše proizvode zainteresirani, kao i za koje njihove proizvode ima mjesta kod nas. I gospodarstvenici iz obje regije dobit će priliku pronaći zajedničku nišu, a možda i zajednički nastup na nekom od većih tržišta – poručio je župan Željko Kolar, zahvalivši se pritom guverneru i njegovom timu na detaljnoj prezentaciji.

Guverner Spanis zahvalio je na gostoprimstvu i izrazio svoje oduševljenje prezentiranim ljepotama Zagorja.

Privilegija nam je biti ovdje i upoznati kulturu, proizvode i sve ostale dobrobiti ovoga kraja. Župan i ja dugo smo razgovarali o zajedničkim interesima te o suradnji koja bi nam mogla donijeti benefite – istaknuo je Spanis i dodao da Zagorje ima odlične gospodarske, ali i turističke rezultate, što im je također posebno zanimljivo te da će se nastaviti s razmjenom znanja i iskustva, s ciljem obostranog napretka.

sjever.hr
08.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.