Now Reading:
Zatvoreno 501. izdanje „Kostelske uskrsne pištole”, lijepo vrijeme privuklo brojne posjetitelje
Full Article 2 minutes read

Zatvoreno 501. izdanje „Kostelske uskrsne pištole”, lijepo vrijeme privuklo brojne posjetitelje

Danas je svečanim programom zatvoreno tradicionalno 501. izdanje manifestacije „Kostelska uskrsna pištola”, koja u Kostelu okuplja povijesne postrojbe iz svih krajeva Hrvatske, ali i ostale pucače koji pucaju u čast najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa. I ove godine poseban gost svečanosti zatvaranja manifestacije bio je predsjednike Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Ove godine sudionike je poslužilo vrijeme, što je posebno važno kod manifestacija na otvorenom jer se okuplja veliki broj posjetitelja.

– Danas smo svečanom sjednicom Gradskog vijeća proslavili i Dan Grada Pregrade, ali i završetak manifestacije „Kostelska uskrsna pištola”. Ovo je njezino 501. izdanje i možda nije bila toliko posjećena kao što je bila prošle godine, nije toliko medijski praćena, ali svakako se danas okupilo mnoštvo posjetitelja, brojne povijesne postrojbe koje su nam stigle iz cijele Hrvatske i iz susjedne Slovenije – rekao je gradonačelnik Marko Vešligaj, uputivši zahvalu na organizaciji „Kostelskoj pištoli” Keglevićevoj straži Kostel.

– Riječ je o jednima od najvećih promotora našega kraja i mislim da dovoljno pokazujemo koliko je cijenimo jer uz Dan Grada također slavimo i završetak „Kostelske uskrsne pištole”. Drago mi je da nas je i ove godine na manifestaciju došao posjetiti i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, koji gaji posebne osjećaje prema ovoj tradiciji, ali nam je odao i priznanje na obilježavanju Dana Grada Pregrade – zaključio je Vešligaj.

Inače, riječ je o najstarijoj manifestaciji s najdužom tradicijom na području Krapinsko-zagorske županije.

– Osim ovih povijesnih postrojba desetak njih koje su došle s područja cijele Hrvatske, naše Kostelske pištole Keglevićeve straže, interesantno je vidjeti naše domaće udruge. Ovo će trajati do dugo u noć. Ovoga nema nigdje, ovo je naše i mi ćemo se truditi da kroz programe i Dane Županije i prvenstveno Dana Pregrade, održavamo ovu našu tradiciju – rekao je župan Željko Kolar istaknuvši da je Milanović svojim dolaskom još jednom pokazao koliko cijeni Pregradu kao grad, odnosno Zagorje kao regiju.

sjever.hr
07.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.