Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Varaždinska regija

U Cestici održana tradicionalna vuzemlica u organizaciji MK Kolarovec

Autor: Nikolina Pofuk Bajz
U Cestici održana tradicionalna vuzemlica u organizaciji MK Kolarovec

Uz sjeverni dio malonogometnog igrališta Kolarovec, naselja u središtu općine Cestica, četrdesetak članova Malonogometnog kluba Kolarovec kroz protekla tri tjedna, pretežno u popodnevnim satima, radilo je na dopremanju granja preostalog nakon rezidbe voćnjaka i vinograda, a ti svi poslovi rađeni su za izradu tradicionalne vuzemlice koja se povodom Uskrsa pali u noći na Veliku subotu.

O izradi ovogodišnje vuzemlice govorio je Dalibor Vočanec, predsjednik MNK Kolarovec.

- U prikupljanju i dopremi materijala za izrade vuzemlice, uz članove kluba koji su s pet traktora i prikolica dovozili granje, priključili su se i članovi MNK Lovrečan. Paljenje vuzemlice je višestoljetna tradicija, a vjeruje se da plamen zapaljen u proslavi Uskrsa tjera zle duhove te da na području odakle se plamen vidi donosi zdravlje ljudima, životinjama i usjevima - rekao je Vočanec.

Završetku izrade vuzemlice, i pripremi za njezino paljenje bilo je u subotu, a prisutan je bio i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj koji je izrazio zadovoljstvo čuvanjem starih običaja i tradiciji cestičkog kraja.

- Općina Cestica podupire udruge koji drže do ovog običaja, kao i očuvanja tradicije, a uz vuzemlicu u Kolarovcu na području općine Cestica paljenje vuzemlice organizira se na više mjesta - rekao je načelnik.

U skladu s tradicijom, na Cvjetnu nedjelju uz vuzemlicu u nastajanju zapalila se vatra, „vječni plamen“ koji se održava sve do paljenja vatre. Uz pripreme za paljenje vuzemlice ide i neizmjerno pucanje iz „bojlera“, a koji su članovi MNK Kolarovec za ovogodišnje pucanje pripremili 8 komada različitih veličina. U pripremi za pucanje nabavljeno je 50 kg karabita, a na Veliku subotu, za brojne posjetitelje, članovi MNK Kolarovec pripremili su meksički grah, sokove i vino.

Pokrovitelj manifestacije „vuzemlica u Kolarovcu“ bila je Općina Cestica, a pomoć u realizacije dali su i brojni podupiratelje, dobročinitelji i sponzori.

sjever.hr

02.04.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?