Now Reading:
Potpredsjednica SDP-a Borzan: Građani su gladni pravde i društva u kojem će svi dobiti priliku
Full Article 3 minutes read

Potpredsjednica SDP-a Borzan: Građani su gladni pravde i društva u kojem će svi dobiti priliku

Potpredsjednica SDP-a Biljana Borzan izjavila je u četvrtak za HINU da su hrvatski građani danas gladni, neki doslovno zbog teške ekonomske situacije, ali i metaforički, gladni pravde i društva u kojem će svi moći dobiti priliku prema svojim sposobnostima, a ne stranačkoj pripadnosti.

Na predstavljanju kandidata SDP-a za Hrvatski sabor iz Osječko-baranjske županije Borzan je istaknula kako su veliki dio predizbornog programa posvetili borbi za slabije, kako bi imali pravednije i poštenije društvo.

U krizi smo, imali smo prilike vidjeti neke koji su se jako obogatili, što je duboko nepravedno. Poslije se pojavilo ‘korona profiterstvo’ i profiterstvo zbog energetske krize, to treba spriječiti, upravo zato veliki smo zagovornici poreza na ekstraprofit – poručila je.

Borzan ističe kako to ne bi bio porez koji bi plaćali svi građani, već nekolicina onih koja se okoristila i koji u krizama zarađuju velike novce.

Smatra kako je važno provesti reformu poreza na dobit, kako bi se porezno rasteretili oni koji stvaraju dodanu vrijednost i investiraju, a osobito one koje radnicima daju veće plaće.

– Želimo društvo pravednije raspodjele, od onih koji imaju prema onima koji nemaju. Smatramo da je vrijeme za hrabre ljude i politike i spremni smo se suočiti sa svim što je HDZ-ova ostavština – kazala je Borzan.

Na upit novinara kako se zove budući hrvatski premijer odgovorila je “misteriozni momak”.

Nositelj liste u 4. izbornoj jedinici, koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić ocijenio je da će HDZ u predizbornoj kampanji pričati o ogromnim infrastrukturnim projektima, financiranim EU i nacionalnim sredstvima, posebice u Slavoniji, ali neće reći koliko je ljudi iselilo i kakvi su rezultati tih ulaganja.

Kao pokazatelj pravog stanja Jakšić navodi istraživanje Eurobarometra, koje je pokazalo da u Slavoniji vlada najveće nezadovoljstvo postojećim stanjem u cijeloj EU i najveći rizik od siromaštva.

Podaci Državnog zavoda za statistiku otkrivaju da su u Slavoniji najmanje plaće i mirovine, a najveća stopa nezaposlenosti, i to u vrijeme kada imamo manjak radne snage.

– To najbolje govori što je skrivanje iza megaprojekata donijelo Slavoniji i mladim ljudima, koji su iselili ne samo zbog nezadovoljstva gospodarstvom i plaćama, nego i jer ne vjeruju državnim institucijama – kaže Jakšić.

Smatra kako je Hrvatskoj potrebna promjena porezne paradigme, kojom će se oporezovati krupni kapital, pogotovo jer nikada nije provedeno ispitivanje podrijetla imovine, te rasteretiti ljude koji stvaraju i rade, jer HDZ to neće nikada napraviti.

FOTO: Arhiva

sjever.hr/HINA 28.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.