Now Reading:
„Napokon imamo proračun! Završena je naša sumrak-saga, HDZ-ovi vijećnici napokon su, nakon odluka ministarstava shvatili da njihovi amandmani nisu bili po zakonu”
Full Article 3 minutes read

„Napokon imamo proračun! Završena je naša sumrak-saga, HDZ-ovi vijećnici napokon su, nakon odluka ministarstava shvatili da njihovi amandmani nisu bili po zakonu”

Nakon tri mjeseca privremenog financiranja i povlačenja po medijima, vijećnici Općine Bedekovčina napokon su prihvatili prijedlog proračuna koji je načelnik Darko Ban u prosincu prošle godine na sjednici predložio vijećnicima. Tada su vijećnici kluba HDZ-HNS i nezavisni na samoj sjednici predložili tri amandmana koja načelnik po zakonu nije mogao prihvatiti te je donio odluku o ne donošenju proračuna za 2024. godinu te zatražio od ministarstava Uprave i Financija pojašnjenje o zakonitosti predloženih amandmana.

Nakon što su i Ministarstvo financija i Ministarstvo Uprave donijeli odluku kako amandmani koje su vijećnici kluba HDZ-HNS predložili nisu u skladu s zakonom, a nisu u roku od osam dana promijenili svoje amandmane, Općina Bedekovčina se našla u privremenom financiranju, u tzv. „hladnom pogonu”.

Shvativši da nisu učinili ništa dobro za Općinu, ali i za mještane općine, HDZ-ovi vijećnici povukli su svoje amandmane kako bi se proračun Bedekovčine za ovu godinu ipak donio i kako bi se mogli krenuti u realizaciju projekata na koje se još mogu prijaviti.

Tako je izglasan i prihvaćen Proračun Općine Bedekovčina, koji je načelnik predložio i u prosincu 2023. godine, za 2024. godinu u iznosu od 8,7 milijuna eura.

Kako je sam načelnik Ban rekao da Općina napokon ima proračun i da napokon mogu krenuti s programima i raspisivanjem natječaja, ali i udrugama i sportašima odobriti privremeno financiranje kako bi mogli nastaviti sa svojim aktivnostima.

-Ono što mene i dalje žalosti je činjenica da HDZ-ovi vijećnici i sam predsjednik Vijeća i dalje ne razumije i dalje traži objašnjenja odluke koje je donijelo Ministarstvo Financija. Sedam puta je tražio pročelnicu da mu objasni tu Odluku, i ima pravo da mu službenici Općine i objasne, ali ne razumijem da li i dalje namjerno ne razumije ili se na taj način želi ispričati stanovnicima i dati im do znanja da u oni samo „malo” pogriješili. Želim vjerovati da se radi samo o tome i da predsjednik našeg Vijeća ipak razumije zakone – rekao je načelnik.

Objasnio je načelnik da projekti u općini nisu stali ni kroz ova tri mjeseca, ali samo oni koji su dogovoreni prije ove situacije. Radilo se na rekonstrukciji i promjeni namjene zgrade Stare škole u zgradu Kulturnog centra vrijednog preko 1,2 milijuna eura. Završeni su i radovi na izgradnji dječjeg igrališta kod Spomen doma u Lugu Poznanovečkom, a Ministarstvo turizma i sporta odobrilo je projekt Sportsko igralište kod Spomen doma u Lugu Poznanovečkom te je započelo izvođenje radova.

Svih 16. točaka koje su se našle na dnevnom redu na Sjednici, većinom glasova je i prihvaćeno, a pod točkom Razno došlo je i do rasprave vezano uz djelatnike Općine koji su se osjetili povrijeđenima, koji su zadnju godinu prošli i vrijeđanja te kaznene prijave koje su bile neutemeljene, ali vijećnici se ni tada nisu ispričali. Tako im je djelatnica Općine izložila što je sve prolazila kroz zadnje mjesece, da je u pitanje doveden njezin 30-godišnji rad u financijama, da je vrijeđana i ucjenjivana.

I sam načelnik je kazao kako to djelatnici nisu zaslužili od ni jednog vijećnika ni predsjednika Vijeća te da bi 7 vladajućih vijećnika trebalo razmisliti o svojim postupcima i daljnjem djelovanju idućih godinu i pol. Što se suradnje s vijećnicima tiče, načelnik Ban je zaključio kako će suradnje biti, a koliko će biti uspješna ovisi isključivo o 7 vladajućih vijećnika.

msopek/sjever.hr 28.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.