Now Reading:
Na prvom Investicijskom forumu KZŽ preko 50 sudionika: „Krapinsko-zagorska županija je prepoznata među stranim investitorima i izuzetno atraktivna regija za ulaganja“
Full Article 6 minutes read

Na prvom Investicijskom forumu KZŽ preko 50 sudionika: „Krapinsko-zagorska županija je prepoznata među stranim investitorima i izuzetno atraktivna regija za ulaganja“

U Poslovno-tehnološkom inkubatoru u Krapini je održan prvi Investicijski forum Krapinsko-zagorske županije na temu poticanja ulaganja i stvaranja povoljnog investicijskog okruženja u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Organizirali su ga Krapinsko-zagorska županija u suradnji s Udruženjem stranih ulagača u Hrvatskoj (FICC) te Hrvatskom gospodarskom komorom, Županijskom komorom Krapina.

Direktorica Poduzetničkog centra Helena Matuša na početku je rekla kako je Forum organiziran na temu preporuka i analiza kako poboljšati investicijsku klimu i u Republici Hrvatskoj i u Krapinsko-zagorskoj županiji.

– Ovaj investicijski forum dio je cjelokupne inicijative Invest in Zagorje koju uspješno od prošle godine provodi Krapinsko-zagorska županija kako bi se dodatno pozicionirala na toj karti investicija – kazala je Matuša te dodala kako se na Forumu okupilo preko 50 sudionika, prvenstveno poduzetnika.

Krapinsko-zagorska županija je uspostavila uspješnu suradnju i s Udruženjem stranih ulagača u Republici Hrvatskoj kojoj svoje preporuke za poboljšanje investicijske i poslovne klime u Hrvatskoj kontinuirano izdaju upravo putem bijele knjige. Posebno nas veseli što je ovo predstavljanje u našoj županiji, bazirali smo se posebno na investicijske tokove i kako poslovnu klimu poboljšati u našoj županiji – istaknula je Matuša.

Župan Željko Kolar kazao je kako nema stranog i domaćeg investitora, nego ima dobrog i lošeg investitora.  

Mi imamo sreću da imamo odlične investitore i domaće i strane na području Krapinsko-zagorske županije, ali činjenica je da kompanije koje su pod upravljanjem stranih vlasnika imaju veću produktivnost i veći izvoz, da su one tehnološki naprednije, da više ulažu u znanost i nove tehnologije i, naravno, to se onda reflektira i u ukupnom rezultatu poslovanja – naglasio je Kolar i dodao kako su s platformom Invest in Zagorje pokušali olakšati prije svega dobivanje ključnih informacija potencijalnim ulagačima na području županije s jedne strane, a s druge strane kao administracija su sigurno daleko iznad prosjeka Republike Hrvatske.

 – Možemo se uspoređivati s administracijama u najrazvijenijim europskim zemljama u brzini izdavanja dozvola, jer to je jedan od ključnih preduvjeta da bi se, uz odličnu infrastrukturu, prometnu povezanost, dobar geostrateški položaj, strani investitori odlučili investirati baš u našu županiju – napomenuo je župan.

Napomenuo je kako su danas puno naučili.

 – Htio bih se zahvaliti svim poduzetnicima, obrtnicima, poduzetnicima koji čitavo ovo vrijeme investiraju na području Krapinsko-zagorske županije, u svoje ljude, u nove tehnologije i to je prepoznalo zapadno tržište jer imamo sjajan proizvod, a ono što nas u budućnosti očekuje, su nove mjere koje će nam omogućiti da dio naših ljudi koji je otišao živjeti i raditi u razvijenije europske zemlje, da ih s nekim novim mjerama potaknemo da se vrate raditi ovdje – nadovezao se župan Kolar.

To znači i živjeti ovdje, a to je zapravo najbolji rezultat svih mjera koje će Županija poduzeti da uspiju u tome.

Predsjednik Hrvatske Gospodarske komore Županijske komore Krapina Anđelko Švaljek istaknuo je kako mu je drago biti dio ovog procesa.

– Ovo je jedna od aktivnosti koje se već duže vrijeme, na razini županije, odvija s ciljem privlačenja investicija. Mi smo apsolutno svjesni toga i podržavamo je. Da bi došli na razinu razvijenosti susjednih zemalja, moramo postići jednaku razinu konkurentnosti, produktivnosti, jednaku razinu plaća, a Bijela knjiga nam sigurno pomaže u tome – rekao je Švaljek. 

Ekonomski analitičar i autor Bijele knjige, direktor Arhivanalitike Velimir Šonje kazao je kako s otprilike 40-ak značajnih poduzeća pod inozemnom kontrolom koja posluju u Krapinsko-zagorskoj županiji, brojčano to ne izgleda mnogo, u smislu udjela u ukupnom broju poduzeća i nije mnogo.

 – Međutim, kada se gleda koliko tih 40 poduzeća ima udjela u najvažnijim pokretačima gospodarskog razvoja, a to su investicije i izvoz, taj udjel se penje na 50 posto svih korporativnih investicija, a čak 56 posto ukupne prodaje na stranim tržištima dolazi od tih poduzeća. Naglaskom na to ne želimo reći da i domaća poduzeća pod domaćom kontrolom nisu bitna. Sva poduzeća su bitna, ali stvaranje boljeg investicijskog okruženja s manje administrativnih prepreka, više poticaja za ulaganja neće koristiti samo privlačenjem novih stranih ulaganja, već će koristiti i domaćim investitorima i domaćim poduzetnicima – pojasnio je Šonje.

Dodao je kako daljnji razvoj, ne samo županije, nego i cijele Hrvatske, ne zavisi više toliko o osobnoj potrošnji, EU fondovima, zavisit će o izvozu i inovacijama koje moraju doći kroz korporativne investicije.

– U pogledu privlačenja stranih ulaganja, ova županija zaista ide u dobrom pravcu i može drugima pružiti kao dobar model – prokomentirao je Šonje.

Predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj Burak Baykan rekao je kako je Hrvatska uspjela realizirati mnogo važnih ciljanih aktivnosti, počevši od EU, Schengena, Europske zone i sve to ukazuje na pozitivan efekt na rejting koji se odnosi na hrvatsku ekonomiju – naglasio je Baykan i dodao kako žele poduzeti još više koraka u poslovanju, u privlačenju stranih investitora u Hrvatsku.

Tajnik Udruženja stranih ulagača Tomislav Šlat osvrnuo se na to kako Udruženje zadnjih desetak godina kroz svoju Bijelu knjigu nastoji dati preporuke koje s gospodarske strane, strane ulagače u Hrvatskoj smatraju bitnim.

 – Konkurencija između zemalja regije je nemilosrdna da se privuku ulagači i zato smo vrlo sretni što smo i danas imali prilike predstaviti neke ideje i porazgovarati s gospodarstvenicima u Krapinsko-zagorskoj županiji, ali i isto tako i pokazati da je Krapinsko-zagorska županija nedavno priznata od Financial Timesa kao jedna od izrazito atraktivnih regija, kako se može uspješno surađivati između stranih i lokalnih ulagača te lokalne zajednice – naglasio je Šlat.

Predsjednik SLO-CRO Poslovnog kluba Saša Muminović rekao je kako Slovensko-hrvatski poslovni krug promovira slovensko-hrvatsku gospodarsku suradnju.

Inozemne investicije su samo jedan dio te suradnje između ta dva susjeda koja imaju zavidnu robnu razmjenu. Jedni drugima smo među prvih pet, ponekad među prvih tri, vanjsko-trgovinskih partnera. Danas smo napravili jedan veoma važan korak jer smo fokus s prirodnih ljepota stavili na stvarne probleme koji se trebaju riješiti da bi investicije doista bile ponovni motor u Republici Hrvatskoj – istaknuo je Muminović i dodao kako je Krapinsko-zagorska županija, županija koja svakako ne odražava sliku cijele Republike Hrvatske jer je to županije, gdje su strane investicije prisutne, koja je u izvozu među šampionima u Republici Hrvatskoj, ali svakako pred Županijom su izazovi koje ne treba zanemariti, gdje će dodana vrijednost i  produktivnost svakako biti u fokusu u narednom razdoblju – zaključio je Muminović.

i.belošević/sjever.hr 27.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.