Now Reading:
Varaždinska županija kupila dvorac Belu I, župan Stričak: Želimo ga sačuvati i očuvati za buduće naraštaje
Full Article 4 minutes read

Varaždinska županija kupila dvorac Belu I, župan Stričak: Želimo ga sačuvati i očuvati za buduće naraštaje

Nakon što je Županijska skupština Varaždinske županije na posljednjoj sjednici jednoglasno donijela odluku o kupnju dvorca Bela I za 330 tisuća eura, Varaždinska županija dvorac je kupila u utorak 26. ožujka, a tim je povodom župan Anđelko Stričak obišao dvorac.

Radi se o dvorcu koji je kulturno dobro I. kategorije i biti će biti dio planirane buduće mreže muzejske ustanove u kojem bi se trebala prezentirati bogata povijest Varaždinske županije.

– Danas je Varaždinska županija kupila dvorac Belu, za što smo dobili jednoglasnu podršku na prošlog sjednici Županijske skupštine. Dvorac u prilično derutnom stanju, zahtjeva hitnu intervenciju i naravno da kao Županija ga želimo sačuvati i očuvati za buduće naraštaje. Ali osim tog očuvanja, bitno je naglasiti da nam je cilj da cijela ova dolina vitezova dobije na važnosti, da bude prepoznatljiva, da posjetitelji dođu i obiđu – poručio je župan Stričak.

Uz dvorac Belu I, kupljeno je i 30 tisuća četvornih metara okolnog zemljišta, a cilj je privođenje dvorca kulturno-turističkoj svrsi za cijelo to područje koje poznato kao dolina vitezova Ivanovaca, odnosno naselja Presečno, Krušljevec, Beletinec, Podevčevo, Filipići, Završje, Seljanec, Margečan i druge.

Župan Stričak tom se prilikom osvrnuo i na obnavljanje dvorca Opeke, Šaulovca, jahaone iz razdoblja Austrougarske u Varaždinu, kao i dogradnje palače Erdődy u kojoj se nalazi Glazbena škola.

Tu su i planirani prezentacijski centri na pet lokaliteta – lokalitetu fosilnog vulkana kraj Lepoglave, voćanskih neandertalaca u Donjoj Voći, ludbreškog vunastog nosoroga, halštantskih knezova i rimskih termi u Varaždinskim Toplicama.

Naša vizija i misija je da kroz nekih pet godina sve to izgradimo i obnovimo, i na taj način dodajemo jednu novu važnost Varaždinskoj županiji – rekao je župan te istaknuo kako u sljedećih šest mjeseci najprije planiraju formirati muzejsku ustanovu.

– Potom ćemo na svakom ovom lokalitetu vidjeti koji mu sadržaj dati, a zatim naravno i samom dvorcu Bela. Za sad, ideja bi bila da bi ovdje bilo smješteno sve vezano za srednji vijek s obzirom da se cijela dolina zove dolina vitezova. Smatramo da bi to bilo nekako najprimjerenije i najbolje vezano uz ovaj lokalitet – najavio je župan.

Obilasku dvorca prisustvovao je i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač koji je istaknuo kako se Grad Novi Marof odrekao kupovine dvorca u korist Županije.

– Čestitam županu na hrabrosti i odlučnosti da ulazi u ovakav projekt. To je dugoročan projekt. Očekujemo i potencijal europskih sredstava, Ministarstva kulture koje će se ovdje moći i morati uključiti, i drago mi je da je to Županije prepoznala – rekao je Jenkač te istaknuo kako cijeli taj kraj ima posebnu vrijednost i pogodan je za razvoj turizma.

– U svakom slučaju, ova investicija će potaknuti da se ovdje krene u tom smjeru, a i na neki način, na ovu investiciju će se zasigurno vezati mnogi privatni najmodavci koji će sigurno prepoznati potencijal i kreirati, stvarati, otvarati kućice s pričom koje će se moći iznajmljivati. Vjerujem da je ovo početak jedne dugoročne priče koja ima itekako svoj smisao – poručio je Jenkač.

Da su joj emocije podijeljene istaknula je donedavna vlasnica dvorca, Danica Stipan.

– S jedne strane rastajem se od nečeg toliko prekrasnog i nešto što sam voljela, a s druge sam sretna jer je dobio vlasnika koji će znati voditi brigu o tome, a i ne samo to. To je za ovaj kraj izuzetno bitno, da ti dvorci dobiju svoj turistički značaj, svoj nacionalni značaj. Čestitam županu koji je prepoznao, jedan od rijetkih koji je prepoznao ovu kulturnu baštinu – poručila je Stipan.

n.p.bajz/sjever.hr

26.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.