Now Reading:
USUSRET USKRSU U Galeriji grada Krapine otvorena 27. Međunarodna izložba pisanica
Full Article 2 minutes read

USUSRET USKRSU U Galeriji grada Krapine otvorena 27. Međunarodna izložba pisanica

Tradicionalno, uz nadolazeći najveći kršćanski blagdan Uskrs, Galerija grada Krapine po 27. je put organizirala Međunarodnu izložbu pisanica.

I ove se godine, kao i svih ranijih, odazvao veliki broj autora – od djece vrtićke dobi, učenika osnovnih i srednjih škola, do likovnih umjetnika i pojedinaca iz Hrvatske i Slovenije, a izložene su i pisanice iz Ukrajine, Rumunjske, Rusije i Kine iz Zbirke Biškupić.

Otvorenje izložbe upriličeno je u petak, uz prigodan glazbeni program Župnog zbora Župe sv. Nikole biskupa Krapina.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Krapine, Ivica Hršak.

-Ova naša tradicionalna izložba organizira se povodom najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa. Iz godine u godinu je rasla i sve je kvalitetnija, što ne čudi, s obzirom na činjenicu da dugi niz godina ima i međunarodni karakter. Drago mi je da se i ovoga puta odazvao tako veliki broj autora, a posebice me raduje što u svemu sudjeluju i naši najmlađi, pa smo sigurni da će se ova lijepa tradicija nastaviti i narednih godina – rekao je Hršak.

Nazočne je pozdravila i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina, Grozdana Pavlović, zahvalivši Gradu Krapini, Krapinsko-zagorskoj županiji i Ministarstvu kulture i medija RH što podržavaju rad POU Krapina.

-Na našoj izložbi pisanica mogu sudjelovati svi – djeca, amateri, umjetnici. Izložba je vrlo važna u razvijanju publike u kulturi, a nadasve za očuvanje kulturne baštine, što je i glavni cilj koji kao Galerija promičemo – kazala je ravnateljica Pavlović.

Kustosica Vesna Kunštek istaknula je da su za ovogodišnju izložbu pisanica radovi pristigli iz pet županija.

-To su Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Međimurska, Koprivničko-križevačka i Zagrebačka županija te Grad Zagreb, a imamo i radove od umjetnika iz Slovenije. Također, ove godine po prvi puta imamo i pisanice iz zbirke Biškupić, a riječ je o zbirci bivšeg ministra kulture Bože Biškupića i njegove supruge koji su nam, kao kolekcionari, posudili pisanice iz Ukrajine, Rumunjske, Rusije i Kine, zatim tradicionalne hrvatske pisanice rađene pomoću voska i luka te potkovane pisanice – rekla je kustosica Kunštek.

Vrijedi spomenuti da, uz pisanice, Galerija svake godine poziva autore da izrade i postaje križnog puta, bilo slikarski ili kiparski, pa je ove godine izloženo 14 postaja koje je izradila mlada likovna umjetnica iz Krapinskih Toplica, Vlatka Bauer.

sjever.hr
23.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.