Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Vijesti

Općina Radoboj prva je općina u županiji koja se priključila „Državnom oblaku”, visokotehnološkom državnom projektu

Autor: Martina Lončar Petrinjak

Centar dijeljenih usluga, tzv. „Državni oblak”, jedan je od ključnih projekata Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva kojim će se spojiti državna informacijska infrastruktura i omogućiti zajedničko korištenje informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, te istim aplikativnim rješenjima, radi njihove racionalizacije.

Općina Radoboj je potkraj prošle godine pokrenula postupak za pristup „Državom oblaku“, a uskoro će postupak privesti kraju i tako postati prva općina u Krapinsko-zagorskoj županiji, koja je pristupila ovom visokotehnološkom projektu, kojeg od 2019. vodi Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva (SDURDD) u suradnji s državnom tvrtkom Apis IT.

Što to zapravo znači za Općinu Radoboj?

Prvenstveno znači racionalizaciju troškova s obzirom na to da više neće biti potrebe za osiguravanjem serverskog računala i skladištenjem podataka jer će se sada svi podaci čuvati u dva podatkovna centra u sklopu Centra dijeljenih usluga.

A za neometan rad djelatnika Općine potrebna je brza internetska veza, što u Općini Radoboj nije problem s obzirom na to da već gotovo desetak godina Općina za potrebe rada koristi optički Internet.

Općina Radoboj je u proteklom razdoblju sudjelovala u projektu izgradnje optičke infrastrukture na području grada Krapine te općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj, kojim će za gotovo 11.000 korisnika na ovom području biti omogućen brzi (+40 Mbit/s) i ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu i na taj način je Općina Radoboj omogućila mladim ljudima informatičku infrastrukturu koja im je potrebna za rad i uvjete kakve nemaju ni veće urbane sredine.

sjever.hr
14.03.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?