Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Vijesti

Šibensko-kninska i Međimurska županija šire suradnju i unutar Saveza Alpe-Jadran – Župan Posavec: Kada imate želju za napretkom, učite od razvijenijih i inovativnih

Autor: Alenka Kučić

Na inicijativu župana Međimurske županije Matije Posavca, u ponedjeljak je u Skradinu održan sastanak župana Šibensko-kninske županije Marka Jelića, državnog ministra za europske, međunarodne poslove, obrazovanje i ljudske potencijale Savezne države Štajerske Wernera Amona te veleposlanika Republike Austrije u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Markusa Wuketicha.

U Skradinu je održan sastanak na kojem su otvorene teme vezane uz potencijalna područja suradnje regija, s naglaskom na pristupanju Šibensko-kninske županije Savezu Alpe-Adria, jednom od najstarijih međuregionalnih organizacija u srednjoj Europi.

Župan Jelić zahvalio je županu Posavcu što je prepoznao potencijal prilike da i Šibensko-kninska županija uđe u ovo društvo kvalitetnih i odabranih te naprednih regija Europe, a međimurski je župan izrazio zadovoljstvo proširenjem suradnje.

-To je samo jedan od rezultata naših nastojanja da povežemo i zbližimo naše županije. Povezuju nas slična razmišljanja o razvoju naših sredina, a kada imate želju za napretkom, tada učite od razvijenijih i inovativnih, u ovom slučaju od onih koji su već duže uključeni u euro-atlantske procese. Osim suradnje u europskim savezima, nastojimo i dalje promicati uspješnu suradnju na 13. Sajmu agroturizma Šibensko-kninske županije na kojem će međimurski poljoprivredni proizvođači imati priliku prezentirati svoje proizvode, čime direktno pridonosimo povezivanju kontinentalne i jadranske Hrvatske - istaknuo je župan Posavec te naveo primjere Koruške i Štajerske, s kojima Međimurska županija surađuje.

-Pristupanje tom Savezu znači da u srcu Europe možemo razmjenjivati dobru praksu, iskustva i povezivati se, te suočavati stavove u svim pitanjima razvoja - naglasio je župan te naveo primjer suradnje Međimurske županije sa Štajerskom, s obzirom da je to prva regija u Austriji koja je u školski sustav uvela hrvatski jezik, za što se osobno založio ministar Amon.

Međimurski nastavnici odlaze na usavršavanje u Graz

U sljedeće dvije godine Savezom Alpe-Jadran predsjeda državni ministar za europske, međunarodne poslove, obrazovanje i ljudske potencijale Savezne države Štajerske Werner Amon, a u listopadu prošle godine Međimurska županije i Savezna država Štajerska potpisali su sporazum o suradnji u područjima obrazovanja, znanstvenih istraživanja, kulture, sporta i turizma, javne uprave, kao i poljoprivrede – osobito voćarstva i vinogradarstva – te ekonomije. A konkretni koraci iz tog sporazuma vidljivi su već na području obrazovanja te je dogovorena razmjena učitelja. Međimurski nastavnici iz osnovnih i srednjih škola poći će sredinom travnja na stručno usavršavanje u Graz.

Austrijska pokrajina Štajerska od sljedeće školske godine uvodi hrvatski jezik u nastavu materinskih jezika te u redoviti školski sustav umjesto tzv. BKS-a (bošnjačkog/hrvatskog/srpskog) jezika, što je pokazatelj kako ima prostora za nadu da je ovo samo prvi korak ka cjelovitom rješenju statusa i položaja hrvatskoga jezika i u svim ostalim austrijskim pokrajinama, s obzirom da je hrvatski jezik već više od deset godina službeni jezik Europske unije. Hrvatska manjina u Austriji broji oko 200.000 pripadnika te zbog ranijeg tretmana hrvatskoga jezika velika većina hrvatske djece ne pohađa takav, integrirani tip nastave.

sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
12.03.2024.

Podijeli članak:

Izdvojeno

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?