Now Reading:
Muke po nacionalnim ispitima: Osmaši nezainteresirani jer im ocjena ne utječe na upis u srednju školu – predaju i prazne testove ili ih uopće ne pišu jer ne dolaze u školu
Full Article 2 minutes read

Muke po nacionalnim ispitima: Osmaši nezainteresirani jer im ocjena ne utječe na upis u srednju školu – predaju i prazne testove ili ih uopće ne pišu jer ne dolaze u školu

Nacionalnim ispitom iz hrvatskog jezika u ponedjeljak je počelo testiranje učenika osmih razreda, piše 24sata.hr.

Nacionalne ispite prošli su tjedan pisali i učenici četvrtih razreda, dok će osmaši kroz sljedeća tri tjedna pisati ispite iz osam predmeta.

Neki roditelji su zabrinuti jer je učenicima u školama rečeno kako će rezultati utjecati na zaključne ocjene i upis u srednje škole. Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja ističu kako to nije po pravilima.

Nacionalni centar od početka provedbe nacionalnih ispita jasno komunicira prema školama i učiteljima da ne koriste rezultate prilikom zaključivanja ocjena jer rezultat na nacionalnim ispitima nije objektivno usporediv sa zaključnom ocjenom na kraju nastavne godine. Osim toga, rezultati ispita u škole stižu pred kraj školske godine, u lipnju, kad su osmašima ocjene već zaključene.

Škole i ravnatelje, muče drugi problemi. Organizacija nastave u sljedeća tri tjedna bit će zahtjevna jer se ispiti pišu svaki drugi dan, obavezno u 9 sati, a učenici koji ih pišu taj dan ne bi trebali pisati druge testove ili odgovarati. Osmaši su prilično nezainteresirani za ispit, jer su svjesni činjenice da im rezultat ne ulazi u prosjek ocjene i da im neće utjecati na upis željene srednje škole pa je dio njih čak vrlo ležeran.

Dio učenika čak ne pokazuje volju da uopće nešto napiše, ostave prazno, motivacija im je slaba, rekla je ravnateljica jedne osnovne škole. Dio učenika jednostavno predaje prazne testove, a dio ih ne dolazi u školu i roditelji im opravdaju izostanak.

FOTO: Ilustracija

sjever.hr/24sata.hr 12.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.