Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Vijesti

"Ovo je naša zagorska bolnica i Županija neće prestati ulagati u nju, a bez nas u Zabok nikada ne bi došao ni Onkološki centar!

Autor: Marijana Sopek

Nastavljajući s predstavljanjem rezultata svojih upravnih odjela i zdravstvenih institucija, na današnjoj konferenciji za medije predstavljeni su rezultati za 2023. godinu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana te osvrt na 2024. godinu.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina kazao je kako je poslovanje u 2023. godini završilo, korigiranim financijskim rezultatom, s viškom prihoda od 58 tisuća eura, a Vančina je istaknuo kako su dospjele obveze smanjene za milijun eura. U prošloj godini u bolnici je pregledano 425 tisuća pacijenata, najviše do sada.

-Liste čekanja svedene su na 150 dana - dodao je ravnatelj bolnice osvrnuvši se kako se i u bolnici hrvatskih veterana koja je otvorena 2014. godine i do sada je obrađeno preko 21 tisuća pacijenata.

Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana zapošljava 710 osoba, od čega je 559 zdravstvenih te je u ovom trenutku 54 liječnika na specijalizaciji.

-Ono što želim istaknuti, a čega većina ljudi još nije svjesna, to je da ćemo kroz 10 mjeseci otvoriti Onkološki centar vrijedan 15 milijuna eura kako bi naši onkološki pacijenti, s područja naše županije, dobili najbolju i najadekvatniju skrb na najmodernijim uređajima, s pametnim lijekovima i svime što će im pomoći u njihovom izlječenju - naglasio je Vančina.

Ravnatelj Vančina osvrnuo se i na planove u bliskoj budućnosti, a to su i daljnje smanjivanje listi čekanja, povećavanje likvidnosti, ulaganje u najmoderniju opremu, zapošljavanje zdravstvenog osoblja te izgradnja najsuvremeniji edukacijski centar na području SZ Hrvatske minimalno invazivne ginekološke kirurgije i robotske kirurgije, izgradnja stanova za liječnike, najsuvremeniji centar palijativne medicine za KZŽ što je u planu završiti do 2027. godine.

Na ove rezultate osvrnuo se i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji je kazao kako je Opća bolnica Zabok radila odlično, povećala je broj ukupnih pacijenata, u stalnom je investicijskom ciklusu.

-Ono što želim naglasiti je da smo uspjeli dovesti najveću stranu investiciju u zdravstvu u Hrvatskoj sa sveobuhvatnim onkološkim centrom. I to je samo dokaz da sam bio u pravu kada sam tvrdio da nije bilo objektivnog razloga da država preuzme upravljanje općih bolnica i jasno je da sa ovim postojećim limitom koji je bio 2023. godini nitko ne može poslovati pozitivno - kazao je župan.

Župan je dodao kako je zahtjev odnosno preispitivanje zakona sa usklađenost sa Ustavom Republike na Ustavnom sudu.

-Još uvijek nismo dobili očitovanje Ustavnog suda. Biti će vrlo interesantno što će se dogoditi ako Ustavni sud donese odluku da smo mi u pravu. I ono što mogu tvrditi, da je bolnica bila pod državnim upravljanjem, ovaj Onkološki centar nikada ne bi došao u Zabok nego bi bio u Zagrebu - izjavio je Kolar.

Bez obzira što je bolnica od ove godine prešla u državno upravljanje, Županija neće stati s investiranjem te nabavlja ultrazvučni uređaj za detekciju hitnih slučajeva u rađaoni te još jedan najsuvremeniji rađaonski stol.

-Nabaviti ćemo i dva najsuvremenija bolnička kreveta za dva apartmana za babinjače dok ćemo u drugoj polovici godine kupiti najsuvremeniji set za edukaciju i kontinuiranu edukaciju laparoskopije i histeroskopije, ali i novo vozilo za Hitnu. Ovo je naša zagorska bolnica i mi nećemo prestati ulagati u nju - zaključio je župan Kolar.

msopek/sjever.hr 11.03.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?